9 December 2007
Trasig dator
Bloggen fortsätter när den har kommit tillbaka, förhoppningsvis före jul.
Ledsen för uppehållet.
27 November 2007
Socialförsäkringsdelen var ok, men liksom för försäkringar, kunde vi inte få konkreta exempel då det är beroende av så många individuella faktorer.
Däremot var lektionen för djurhälsa mer intressant. För nötkreatur finns det en solidarisk fond, där 100% av bönderna som håller kor bidrar. Fonden hjälper till att underlätta för bönder som råkar illa ut på grund av sjukdom bland djuren.
Veterinärerna försökte införa samma upplägg bland lammproducenterna med ökade provtagningar, men det fick inget större gensvar.
För får görs obligatoriska tester för Scrapie på slakterierna och avelsbagggar säljs genotypade. Brucellose testas vart 5:e år bland 25% av tackorna samt på inköpta djur.
Sen rekommenderas tester för Chlamydiose och Salmonellose i samband med inköp av livdjur. Paratuberculose och Maedi Visna har inga rekommendationer med förekommer ofta, så jag skulle definitivt kolla upp det också i samband med köp.
Idag var vi 7 personer som gick ut och åt på restaurang tillsammans. Kvällen avrundades sedan på en pub.
Nu ska ni veta att det är nästan 10 år sen som jag gick ut två kvällar på raken. Detta sällskapet är verkligen helt underbart.
Vanligtvis så känner jag mig lite som femte hjulet och undrar vart jag ska ta vägen, men med dessa härliga lantbrukare så flyger tiden iväg.
Ännu ett bra avslut på dagen. Frågan är hur ska jag kunna återvända till mitt dagliga liv?
Första dagen
Förutom mig, så är det britter och irländare.
Först måste påpekas att det är så himla skönt att omges av likasinnade människor, när man inte behöver försvara att man faktiskt gillar lantbruk. Gårdagen var enbart förnöjsam. Vi är nio som bor på samma hotell, varav 5 är irländare, så givetvis slutade gårdagen på puben.
Jösses vad irländare är positiva hela tiden! Ska försöka att få med mig en tiondel av vad de har. Skulle jag anamma samma maner som dem, skulle nog mina närmsta och kollegor tvinga mig till drogtest LOL.
Så gårdagen var full av skratt. En bra start på kursen.
Jag är den enda som vill satsa enbart på lammproduktion. Många är inriktade på nötköttsproduktion med Limousin, några vill hålla på med mjölkkor, ingen pratade om grisar eller fjäderfä, men det är faktiskt en som håller lamor.
Nu har jag inte mera tid, dags att åka!
25 November 2007
Vallskötsel
Tyvärr hade det blivit ett missförstånd så det fanns ingen som mötte oss vid gården som skulle vara till salu. Ingen människa åtminstonde, bara en trevlig brun Border Collie. Blev nästan sugen på att hiva in den i bilen ;-)
Så vad gör man i Frankrike om ett besök blir inställt? Givetvis svänger man in vid närmsta restaurang och äter en tre rätters meny och tar god tid på sig. Vad annars?
LOL.... men det var trevligt. Idag var även ena rådgivarens sambo med.
Efter lunchen besökte vi en lantbrukare som gick efter devisen, ta god hand om din jord, repektera gräsets behov, samarbeta med andra bönder för maskiner och krångla inte till det med fåren.
Rent praktiskt innebär det att han på 40 ha håller 330 tackor av rasen Limousin som är en härdig ras som brunstar året om. Här var lamningen vid två tillfällen, september och december.
Gödseln fördelas på hela arealen och sprids helst vid flera tillfällen under säsongen. Körs ut direkt från ströbädden, läggs alltså inte i stuka innan.
Alla beten är omgärdade av fårsstängsel, men delas i mindre stycken med hjälp av elstängsel, system Ridley Rappa. Hela flockan, 330 tackor hålls på samma ställe och har bara bete för 2-3 dagar innan de avancerar till nästa stycke.
Detta system ger gräset tid till återhämtning. Ingen plöjning, bara gödselspridning samt höskörd. Dock problem med vildsvin och mullvadar. Mullvadarna dödas med hjälp av fällor som lantbrukaren ansåg vara effektivt om det gjordes nåt sånär regelbundet.
Vildsvinen däremot var värre och de hade verkligen lyckats ställa till det bitvis.
För fåren så släpps 9 baggar till 330 tackor i mitten av april och tas sedan bort i början av juni. Sen kommmer baggarna tillbaks i juli för att betäcka dem som inte är dräktiga. Tackorna scannas inte och inga lamm föds upp artificiellt.
I snitt produceras enbart 1 lamm per tacka och lantbrukaren skrattade gott och sa att om man läser kalkyler som INRA har och jämfört med motsvarande produktionsinriktningar så skulle det vara en mycket dålig avkastning ekonomiskt på systemet, men för han gjorde det 15000-18000 Euro per år. Med liten arbetsinsats och med mycket glädje i arbetet.
24 November 2007
En lång dag
Språkproblem fanns det visserligen, men dagen kändes mera som en utmaning vad gäller kulturskillnader. Vi beökte nämligen tre gårdar, varav två var till salu.
Båda två hade lite speciella förutsättningar. En ägare och en arrendator som byggt något på gården, så i princip var det två säljare.
På första gården hade rådgivarna förvarnat mig om att ägaren och arrendatorn inte kom överens. Det var tur, för annars hade det hela blivit om möjligt än mera förvirrande när arrendatorn klankade ner på det mesta.
Samma här, standarden är inte som i Sverige, men bostadshuset var ganska charmigt ändå, men kräver en hel del renovering, både utvändigt och invändigt.
Ladugården var visserligen gammal, men vacker. Försökte föreställa mig hur den skulle se ut när mjölkkorna försvann och det skulle vara mindre geggigt runt omkring.
För min produktion skulle jag behöva komplettera med ett tunnel/växthus för fåren. Det finns plats för det bakom ladugården.
Ett minus, kommunalt vatten.
40 ha åker ingår, väl samlat, nedanför gården. Lättåtkomligt med flera vägar kantade av björnbärs häckar som skulle göra fårflyttningar mycket enkla.
Nuvarande mjölkproducenten har tagit väl hand om åkrarna som var i utmärkt skick. Syns dock inte på ovanstående bild som visar hörnet på en beteshage.
Jordarten var grov sand, hmm, har glömt alla termer för jordarter, men ni får en idé i alla fall. Ph lågt, nödvändigt att regelbundet tillföra kalk och gödsel eftersom jorden inte håller kvar näringen.
Pris 150 000 Euro. Klart intressant.
Har inte mera tid nu, texten kommer uppdateras senare.
23 November 2007
Framme!
Vi uppdaterade den innan jag åkte så nu ska förhoppningsvis all data vara korrekt.
Husen har inte samma yttre standard som man är van ifrån Sverige. Oftast saknar betongväggarna puts och på gatan där hotellet ligger är de flesta husen trist grå, vilket ger mig känslan av att ha hamnat på en bakgata.
Nu är det inte så, utan det är helt enkelt jag som inte har rest så mycket.
Hotellet är trevligt. 36 rum på tre våningar. Mitt rum ligger högst upp.
21 November 2007
Helgbesök
Igår fick jag helgplaneringen från rådgivarna.
Lilla jag, kommer ha tre rådgivare (!!) med mig hela helgen. Bara för min skull kommer de följa med på fyra gårdsbesök. Givetvis är jag mycket tacksam för deras engagemang, men samtidigt gör det mig lite generad att deras helg ägnas åt arbete. Nu har en av dem försäkrat mig om att det verkligen inte är något problem utan det kommer bli ett rent nöje.
Lördag morgon, 9:30, blir jag hämtad vid hotellet. Klockan 11:00 är första gårdsbesöket. Det är en gård på 40 ha som är till salu. Vet inte om det finns någon nuvarande produktion.
På eftermiddagen har de planerat in ett studiebesök hos en lammproducent.
Söndagen blir likadan, hämtning 9:30 med ett möte inplanerat till kl. 11:00. Har inte förstått om det är ett studiebesök eller en gård som är till salu. Just nu spelar inte det någon roll för jag uppskattar båda alternativen. De har i alla fall lamm- och nötköttsproduktion på den gården.
Efter lunch blir det studiebesök hos en lantbrukare som föder upp en lokal fårras - Limousin.
Gissningsvis kommer det inte bli några problem med nattsömnen då det blir drygt 7 timmar i bil på fredagen, efter att först arbetat nära full dag och sen med gårdsbesöken sover nog fröken fårmänniska som en klubbad säl natten till måndagen. :-)))
Och då börjar kursen!
Datorstrul
Min kollega som är data ansvarig hjälpte mig att ta isär laptopen. Jösses vilket projekt!
Det är en LG som givetvis garantin precis har gått ut på. Efter mycket om och men lyckades det. Visste sedan innan att det är kontakten för laddkabeln som glappar och att den skulle behövas skruvas eller lödas fast.
Eftersom jag tidigare arbetade inom elektronikindustrin som montör/lödare så kändes inte det som ett problem. Dessvärre var datorn mindre genomtänkt på insidan än utvändigt, för kontakten hade bara en lödpunkt som var möjlig att komma åt. Sedan fanns det inget stöd omkring den. Hur tusan det är meningen att det ska hålla för dagliga i och urtagningar av sladden vete tusan. Men förmodligen ska det gå sönder, så de kan sälja fler datorer.
Det gick inte att fixa problemet, så nu överväger jag om datorn ska lämnas in för reparation (moderkortsbyte + arbete)men det kommer uppgå till halva datorns värde. Skulle det vara bättre att köpa en ny istället? Kanske, men förutom glappet i kontakten så funkar den utmärkt.
Måste fundera lite mera på det och fortsätta att irriteras över att en hand får hålla i kabeln medan den andra dansar fingervalsen till blogginlägg och annat.
17 November 2007
Det drar ihop sig
Sedan ska antingen en eller två dagar ägnas åt gårdsbesök i regionen. Hade kontakt med en av rådgivarna under veckan men har ännu inte fått några detaljer.
Även om jag verkligen ser fram emot dessa två veckor, så smyger sig stressen sakteligen på mig. En självskapad press, en längtan att förändra livet och återfinna den dagliga glädjen i mitt arbete ligger bakom. Det nuvarande tvingar mig till ständiga vita lögner då mitt ansvar är att behålla/skapa goda relationer och förmedla information samtidigt som jag representerar företaget. Då går det inte att återkomma till en kund "Tyvärr kan jag inte svara på din fråga eftersom mina kollegor ännu inte har försett mig med nödvändiga uppgifter, trots att det var tre dagar sen ni frågade". Nej, istället gäller det att hålla positionerna, även om det inte motsvarar vad man egentligen känner.
Det kan låta betydligt enklare än vad det faktiskt är, då mitt jobb innebär massor av olika kontaktpersoner, både internt och externt. Mer och mer dröjer sig känslan av att vara otillräcklig kvar.
Jag saknar möjligheten att kunna ta egna beslut, att här och nu kunna bestämma något. För mig innebär all produktion, oavsett om det är inom lantbruk, industri eller IT, att man ständigt arbetar med att förbättra och optimera arbetsättet. Den senaste veckan har det flera gånger känts som att försöka trampa vatten i ett kärr.
Nu är min personlighet, som ni säkert förstått, lite dystert lagd ibland, så nu gäller det att mobilisera så mycket positiv energi som möjligt. Det kommer behövas, rådgivare är just rådgivare för att de ska grilla ens idéer. Då gäller det att kunna förmedla sin idé på bästa vis, sedan lyssna, därefter finslipa planerna ytterligare utan att stoppas av sitt ego, skaffa allierade som finns där och stöttar när det är tufft (för det blir det garanterat) och sedan slutligen genomföra det hela.
Oavsett hur bökig och omständig den kommande veckan på jobbet må bli, så ska jag ta det med en klackspark, för nu gäller det!
14 November 2007
E-handel med fårsperma
Rams4ewe. Onlineshop for semen. English
Visst låter det knäppt, men samtidigt mycket smidigt. Nu börjar det bli sent och därför orkar jag inte leta så noga för att hitta eventuell mer information om spermans koncentrationsgrad, det får bli en annan dag.
För export inom EU finns det 7 baggar tillgängliga, Charollais och Texel. Nedan finns tre av dem.
GRIMSTON GEORGE - ZPH 6053
ARR/ARR
Sire: ZVY 4090 Lowerye Eric Dam: ZFY 1134 Full si
Semen Located at:malvern
Export to: EU
GRIMSTON GEORGE - ZPH 6053
EBV’s - Scan 8.73, Muscle 5.29, Fat -0.77, Breed Index 430George was CT scanned as a lamb with excellent results. He has been used as a stock sire for 2007 and has produced some quality, muscularlambs. George’s CT results and the 2007 lamb scanning results are available from our website. If you need a correct, good looking, deepmuscled ram with excellent growth and balanced figures - George is the one for you.
Sire of the 1st choice Charollais sire reference ram - XPH 7003Index 458 - 4th in the Signet listingsHighest muscle EBV in Signet lists this year - 39.5mm
£30 PER DOSE (discount for 10 or more doses)
Available for export.
Southam Charollais Flock – NE (Established 20 years)
SOUTHAM BOB THE BUILDER NE 1083
ARR/ARR
Sire: NE 8217 Southam Kojak Dam: NE 8097
Semen Located at:Malvern
Export to: EU
One of the breeds greatest sires. Champion ram in Welsh Region 2002 and 2003. Breed Champion Royal Welsh Show 2003. Male member of Interbreed Champion Pairs & Interbreed Champion Group of 3, 2003. Sired 5000gns top price ram lamb Worcester Premier Sale 2003, second highest price 4,400gns 2004 and top price 6000gns 2005. He sired Southam Fiona who sold for 3500gns which was the top price in our 2006 production sale.
£25 per dose(over 10 doses £20 each)
Available in straws to EU export standard
HANDBANK JACK THE LAD PRH 03 014
ARR/ARR
Semen Located at:Malvern
Export to: EU
HANDBANK JACK THE LAD PRH 03 014Sire Reference Scheme Index 300 Signet Sheep Breeder Index 300Scan Wt EBV 7.78, Muscle Depth EBV 3.74, Fat Depth EBV 0.68,Muscularity EBV 6.92
Selected as a Sire by ETS 2003. Recommended by PRT in 2004. Supreme Champion, Honley Show 2003. Champion Texel Hope Show in 2003 and 2004. Champion Texel Penistone Show 2005. 340 progeny by August 2006. Sired Penistone Show Supreme Champion 2006. Sire of Langford Leader Again sold Worcester 2006 for 3,700gns. Semen exported to USA, Belgium and N Ireland in 2006. Still in the top 5% on Index, Muscle Depth and Muscularity.
Semen available for export to Europe
£20 PER DOSE
13 November 2007
Inför semineringen
Lite sent för nedanstående tips från Djurhälsovården, men jag gillar deras beskrivning av en kokande gryta så jag kopierar in texten för kommande säsonger.
http://www.svdhv.org/dhvhome.html
Att tänka på inför höstens semineringar (AI)/betäckningar.
Tackorna
- Välj tackor som har en dokumenterat god fruktsamhet, ett bra juver och funktionella
spenar. (Tackor med sneda/knöliga juver skickas till slakt, liksom de som behandlats
för juverinflammation). - Tackorna skall vara avvanda minst 6 veckor före AI.
- Tackorna skall vara vid gott hull (3-4), men inte feta.
Öka eventuellt utfodringen successivt under ca 3 veckor före beräknad brunsttopp.
Denna sk flushing har god effekt på tackor som är i underhull före betäckningen, men
sämre på tackor som redan är i god kondition.
Mineral- och vitamintillskott (speciellt vitamin E och selen) kan ges vid behov minst 2
månader före AI. - Klipp tackorna före betäckningen, eftersom hantering av tackorna efter AI/betäckning
kan påverka fostrens implantation i livmodern. Klippta tackor får ökad aptit. Speciellt
viktigt för de som behöver öka i hull. Själva hanteringen anses också kunna bidra till
stimulering av brunstens igångsättande. - Kontrollera tackornas tänder, leder och klövar (verka?).
- Tackor med dåliga modersegenskaper, tidigare slidframfall eller osäkra galltackor slås
ut. - Behandla vid behov mot ekto- och endoparasiter.
- Försök brunstsynkronisera tackorna (se nedan)
Brunstsynkronisering ( i korthet).
Mål: samlad inseminations-/betäckningsperiod med åtföljande koncentrerad lamningsperiod.
Vanligtvis används den sk baggeffekten vid brunstsynkronisering.
Brunstsynkroniseringen måste ske före normal brunstsäsong.
Flytta tackorna bort från baggarna snarast efter avvänjningen. Tackorna skall vara utom synhör-
och lukthåll för handjur under minst 6-8 veckor före AI/betäckningen.
Introducera under 1-2 dagar minst en aktiv, äldre bagge/20 tackor - ca 3 veckor före planerad
brunsttopp.
Låt baggen gå tillsammans med flocken i ett begränsat utrymme där baggen/-arna får
möjlighet att komma i kontakt med alla tackorna (skall vara som en ”kokande gryta”).
Tag bort baggen/-arna efter 1-2 dagar.
Inget artificiellt ljus.
Börja kontrollera brunsten minst 2 (helst 3) ggr per dag efter 14 dagar med hjälp av
teaserbagge* med stämpeldyna, bagge med förkläde eller genom att låta brunstiga tackor söka
och komma i kontakt med en äldre aktiv bagge i en box (ev med tak över).
Skilj ifrån de tackor som söker kontakt med baggen och verkar brunstiga - inseminera.
En ny brunsttopp kommer vanligtvis ca 1 vecka efter den första.
-----------
* med teaserbagge menas en steriliserad bagge där man på ett eller annat sätt kirurgiskt
omöjliggjort för spermierna att komma ut, men där baggens könsdrift kvarstår opåverkad.
Baggarna
Om betäckning med bagge planeras bör även baggarna noggrant förberedas i god tid före
betäckningssäsongen. Information om detta finns i en artikel i FÅRHÄLSONYTT nr 2/2005
med en kortvariant på hemsidan: www.lammproducenterna.org - under seminbaggar.
12 November 2007
Nya länkar igen
Det var ett tag sen det tillkom några nya länkar.
Hoppas ni kan uppskatta någon av dessa:
Ullen och miljön. Swedish
Examensarbete Utfodringssystem. Swedish.
Examensarbete Nybyggnad till fårproduktion. Swedish
Examensarbete Projektering av fårstall. Swedish
Examensarbete Klövhälsa hos får.Swedish
Examensarbete Ekologisk fårproduktion. Swedish
Examensarbete Lammproduktion. Swedish
Examensarbete Produktion av finfibrig ull. Swedish
11 November 2007
Nygamla böcker
Får / Lamm / Erik Sjödin 1974
HUSDJURSLÄRA - Jättebok HERMODS - hästar - kor ...
SVENSK FÅRSKÖTSEL av Nils Insulander - Intressa...
Själv letar jag efter motsvarande litteratur på Ebay i Frankrike.
En rolig men tidskrävande syssla!
Stövelinköp
Har inga lämpliga skodon för lantbruk här nere och inför studiebesöken behövs stövlar.
Visserligen föredrar jag låga arbetsskor med stålhätta när jag arbetar med får, men det fanns inte i den Granngården liknande affären jag besökte idag. Istället blev det gummistövlar med stålhättor.
Det som är lite trist med stövlar är att jag har små fötter och av nån anledningen tillverkas 36/37 stövlarna alltid med kortare skaft.
Ja, jag har små fötter, men det innebär inte att benen är kortare!
Det är så opraktiskt när stövlarna slutar mitt på vaden.
När jag arbetade för en lantbrukare i Sverige som har köttdjur och djuren skulle fösas undan innan gångarna kunde skrapas, då lyckades det alltid hamna gödsel precis ovanför stövelskaftet...
Men i och för sig är det inte tänkt att jag ska jobba med nötkreatur och får har ju som bekant mycket bättre konsistens på sin avföring! :-)
10 November 2007
Kursinfo
Det är just nu totalt 14 anmälda inklusive mig. Kan bara se namn och adresser och då verkar det vara:
- 3 från Irland
- 5 från Storbritannien
- Samt 6 personer som redan är bosatta i Frankrike.
I brevet fanns det också ett preliminärt schema. Det ser ut att vara 8 studiebesök inbokade utöver lektioner/föreläsningar.
Hotellet är redan ordnat så jag bryr mig inte om att krångla för att hitta något annat då det verkar helt ok. Det ligger inne i Limoges, medan lantbruksskolan, där vi kommer hålla till, ligger 15 minuter utanför. Enligt brevet är det därför nödvändigt att ha tillgång till bil.
Det var lite synd, för jag hade funderingar på att ta tåget och därmed undvika en massa extra kilometer på min bil. Har nämligen redan passerat 10000km sedan jag köpte den...
Det är de dagliga resorna till jobbet som gör att det tickar på allt för fort. Men nu får jag ställa in mig på att det snart är 15000km och dags för service istället.
8 November 2007
Det kommer bli riktigt roligt och framförallt intressant.
De är medvetna om att jag fortfarande har en hel del att klara ut innan det är dags, men de tyckte ändå vi skulle ta tillfället och titta på en del saker när jag kommer till Limousin.
7 November 2007
Antagen!
Antagen!! :-)
Fick veta idag att jag har antagits till kursen i Limoges. Så nu åker jag dit i slutet av November.
Ledsen förresten att inga inlägg har skrivits. Har haft riktig riktig magsjuka för andra gången i mitt liv. Hade nästa glömt bort vad otrevligt det är.
Ni vet, när det håller i sig i flera dagar och man inte vet var man ska ta vägen. När det inte längre finns något kvar att häva ur sig och kroppen försöker pressa ur en det sista, men det är bara tårarna som rinner... Första gången jag kräkts blod av ansträngning. Kan tydligen hända, fast jag tyckte att det var mindre mysigt mitt i natten.
Men nu är jag pigg och alert igen. Hann med både gymmet och fransk lektionen efter jobbet!
3 November 2007
1 November 2007
EU gör det lättare för småslakterier
Följande artikel kommer från ATL.
EU gör det lättare för småslakterier
Småslakterier kan slippa ha en veterinär på plats under slaktbesiktningen. EU-kommissionen har beslutat att nationella myndigheter kan besluta om undantag.
Dokument
Läs hela ändringförordningen (pdf)
I Sverige blir det Livsmedelsverket som kan besluta om undantag från kravet på veterinär vid slaktbesiktning.Undantaget kan beviljas för slakterier som inte slaktar på heltid. Istället för veterinär måste man ha en officiell assistent på plats som gör besiktningen.Ett undantag från veterinärkravet ges bara om Livsmedelsverket anser att förhållandena på slakteriet är bra.
31 October 2007
Problem med boskapsvaktande hund
Igår var det en kort notis i en Schweizisk tidning om en boskapsvaktande hund som gett sig på den egna flocken och ätit upp öronen på djuren. Inte så trevligt.
29 October 2007
Dagens fårskalle
I mellanåt känns det som jag inte ens har en liten hjärna, idag var ett sådant tillfälle.
Herr fårveterinär berättade i ett mail att han höll på med sporten Fencing. Min hjärna kopplade - Oj, undrar hur man tävlar i att bygga stängsel?!
Idag när jag insåg vad det egentligen var för sport, skrattade jag gott och länge åt mig själv.
Himmel vad smart han måste tycka att jag är! Inte undra på att jag tyckte att han inte förklarade nåt vidare...
Är inte stängsel fence på engelska? Har inget lexikon i närheten och börjar känna mig lite osäker. Det var dock uppenbart på internet att fencing är sporten fäktning.
Goddag yxskaft!
Idag har ansökan till kursen i Limoges gjorts iordning, den skickas imorgon, sen får vi se vad om jag blir antagen.
28 October 2007
Tips
Insåg att en av fårlänkarna inte fungerade, men den har nu blivit korrigerad.
Skulle det vara så att någon av mina länkar inte funkar så får ni gärna hojta till, på så vis kan de hållas uppdaterade. Det är så trist med länksamlingar som inte fungerar!
Förresten, jag har ju varit upptagen med så mycket annat att jag inte hunnit finna nya intressanta fårlänkar. Kanske har just du några att bidra med? Jag tar tacksamt emot fler!
27 October 2007
Intyg funna!
Sambons föräldrar har en liten restaurang. Under hösten när det är mindre med turister brukar de anordna temakvällar med en hel meny. Igår hade de en afton med Couscous. Totalt var det 38 personer från byn som kom.
Utifall det är någon som är lika ovetandes som jag var innan jag kom hit, så vill jag förtydliga att Couscous här nere inte refererar till couscous som man kan ha till annan mat. Nej, Couscous är en hel maträtt, givetvis med couscous (som kallas la semoule på franska) och sedan en gryta med kyckling, lammkött, en slags köttbullar (fast större), mergez (kryddig korv), kikärtor, squash och morötter.
Första gången jag såg rätten tyckte jag att själva grytan såg väldigt rörig ut och inte så aptitretande. Numer är det en av mina absoluta favoriter. Kan verkligen rekommenderas!
Sambons far, som var lite småberusad, pratade med mig mera än vad han brukar. Anledningen till att han inte säger så mycket annars, är för att han som person inte gärna leder ett samtal och själv har jag på grund av min bristfälliga franska svårt att ta täten.
Nåväl, igår, som sagt styrkt av lite alkohol, började han prata med mig. Bedrövad sa han "Du kommer aldrig och hälsar på oss längre, förut kom du ofta men inte nu längre" (själv tänkte jag, jo, det stämmer, men anledningen var att i början förväntade ni er att vi skulle äta lunch i er restaurang varje dag, men nu har jag lyckats styra upp det hela eftersom vi faktiskt är vuxna och fullkomligt kapabla att ta hand om oss själva. Dessutom arbetar vi både numera heltid vilket gör det hela annorlunda)
Eftersom han var lite nere, och jag faktiskt har lite taktkänsla, nöjde jag mig med att diplomatiskt förklara att vi arbetar så mycket att vi har svårt att få tiden att räcka till. Dessutom påminde jag honom att de var lika välkomna ner till oss.
Han grymtade lite till svar och kom med sin vanliga orsak att de inte kan lämna restaurangen.
En dålig ursäkt som är lite tröttsam att höra. Jag gillar inte när folk lägger förväntningar på mig, men inte själva bjuder till.
Jag lämnade köket och återvände ut till middagen och kunde inte undgå att känna mig lite skyldig och innan jag visste ordet av, hade jag föreslagit sambon att det kanske kunde vara en bra idé att plocka svamp med hans föräldrar under morgondagen (läs idag). Fortare än blixten framfördes detta till hans mamma och jag ångrade mig i samma stund. Tusan vad hade jag nu dragit igång. Jag gillar ju inte när vi hamnar i såna där krystade situationer där vi kör fast pga kommunikationsproblem eftersom min franska inte utvecklas så fort som de förväntar sig.
Gjort var gjort och idag gick jag och sambons mamma ut i skogen (hmm...pappan hade en ursäkt för att inte följa med...).
Och det var jättetrevligt! Och vi hittade en hel del med svamp även om det var sent på säsongen. Och vi kunde kommunicera riktigt bra!
Som ni ser är jag en fegis och undviker sånt som har känts lite jobbigt förut.
Två gånger den här veckan har jag fått bekräftat att det är himla löjligt och oftast är det inte så illa som jag inbillar mig. Det är snarare det motsatta - riktigt kul!
Förresten! Mina underbara föräldrar har gått igenom varenda låda jag har magasinerat och lyckades hitta mina lantbrukspapper som behövs för kursen i Limoges! På måndag ska jag göra iordning min ansökan.
25 October 2007
Utekväll med kollegorna
Eftersom jag inte gillar rökiga uteställen har jag tackat för inbjudan men avböjt att följa med.
Igår frågade mina kollegor ytterligare en gång och därför bestämde jag redan då, att den här gången följer jag med.
Och det var jättetrevligt!
Inte alltför rökigt och inte mycket folk.
Vi pratade, skrattade och spelade Dart.
23 October 2007
Ledighet - inga problem
Det börjar bli kallt och vi har haft de första frostnätterna.
I morse gick jag för en gångs skull upp tillsammans med sambon och anlände därmed tidigare till jobbet (har flextid). Var först in på kontoret men min chef kom strax efter, vilket gav mig ett ypperligt tillfälle att diskutera en eventuell ledighet för seminariet/kursen.
Jag frågade om det fanns någon möjlighet att få två veckor ledigt och han sa självklart direkt. Vilket gjorde mig lite skeptisk och jag la till, sista veckan i november och första veckan i december. Inga problem sa han och jag påminde honom om den nya lanseringen som han nämnt tidigare och fick till svar "Asch, vem vet om den verkligen kommer nu, du kan vara ledig".
Vi fortsatte att prata och jag förklarade varför just de här veckorna var av intresse.
Han sa suckande, "Har du inte släppt det där än?". Sen fick jag ett utlägg om hans vän, på andra sidan gränsen i Frankrike, som minsann hade tagit över en gård efter sina föräldrar, men ändå knappt lyckades klara sig. Nu är inte min chef helt ovetandes om branchen eftersom han är utbildad hortonom och har en mindre vinodling, fast nu gick jag bet på att försöka få honom att förstå. Lyckligtvis är han himla reko, så vi konstaterade bara att på denna punkten har vi skilda åsikter.
Sen sa han, "Men, det innebär att du inte kommer stanna kvar hos oss ifall du hittar din gård". Ehh... nej, fick jag väl lov att erkänna och försökte rädda situationen med att jag förmodligen inte skulle stanna kvar resten av mitt liv i allafall. Förklarade samtidigt att om det var möjligt så skulle jag köpa en gård i området och behålla arbetet medan verksamheten byggs upp. Det skulle vara idealiskt. Problemet är att gårdar är svindyra här, så det går inte. Det höll han med om.
Vid ett tidigare tillfälle, på en kafferast diskuterade två andra kollegor möjligheten att ha min typ av jobb, fast att arbeta på distans. Då sa chefen att det inte skulle fungera eftersom vi måste kommunicera mycket internt. Men lite hoppas jag allt på att han behåller tanken i bakhuvudet ifall jag hittar en gård någon annanstans i framtiden. Det skulle vara toppen med den typen av distans arbete under de första åren, frånsett lamningen förståss.
Informationsmöte om Bluetongue
Förresten, låter inte den svenska översättningen Blåtunga som en viking?
Informationsmöte om Blåtunga
Torsdagen den 25 oktober, kl 13.00-16.00
Plats: Jägersbo, Höör
Moderator: Mats Törnquist, Svenska Djurhälsovården
Program:
- Välkommen - Åsa Odell LRF Skåne
- Bluetongue, presentation av sjukdomen, bakgrund och utveckling - Gunilla Hallgren, Statens Veterinärmedicinska Anstalt
- Situationen efter den 13 oktober och framåt - Kristina Mieziewska och Lena Hult eller Karin Åhl, Jordbruksverket - hantering av nöt och får ut ur restriktionszonen - förflyttning av slaktdjur, betesdjur, livdjur - ekonomiska frågor - mm
- Länsstyrelsens roll kring slakttransporter - Lotta Berg, Länsstyrelsen i Skåne
- Frågor och diskussion
Kaffe serveras.
Välkomna!
Vägbeskrivning - Från Malmö/Lund...
Kör E22:an till Rolsberga, där tar du av mot Höör på väg 23. Kör ca 15 km. När du har passerat stadsskyltarna till Höör tar du till höger efter ca 250 m. Där är det även skyltat Jägersbo. Följ sedan skyltningen. Se mer info http://www.jagersbo.se/
Kontaktpersoner:
Helén Rosengren, LRF Skåne, 0413-559014, helen.rosengren@lrf.se,Mats Törnquist, Svenska Djurhälsovården, 070-5671661, mats.tornquist@svdhv.org
22 October 2007
Brev från rådgivaren
Idag kom brevet från rådgivaren i Limousin.
En del av materialet verkar intressant med kalkyler, men jag behöver ta mig tid och noggrannt gå igenom det. All text är på franska vilket gör det hela en aning mera utmanande.
Han skrev också att han tror att seminariet kan vara en god idé eftersom jag träffar andra i samma situation. Kanske har han rätt. Om jag får ett bra läge imorgon ska jag prata med min chef om eventuell ledighet.
Sambon har inte lyckats få tag på fjolårets rådgivare åt mig.
Snart får jag sätta mina föräldrar i arbete, alternativt begära kopior från min skola samt få ett nytt intyg från redovisningsbyrån som var inblandade i det ekonomiska när jag hade gården.
Min sambo är så anti allt det här så det nästan blir komiskt. Som jag berättade, försöker jag läsa ungdomsboken Svarta hingsten på franska. För att förstå uttryck bad jag honom om hjälp. Efter tio ord tyckte han inte att det var ett dugg roligt längre och när jag nästa dag snällt bad honom att läsa två sidor för mig, så jag kunde lyssna, då läste han så fort han kunde och hävdade, när jag protesterade, att han läste i normal takt.... Nu har ju ändå jag varit här såpass länge att jag kan bedömma tempot och fällde en sarkastisk kommentar senare på kvällen när vi tittade på film och de inte alls pratade så fort som han läst.
Det är inte så bra för förhållandet att vara sarkastiskt, men lite skönt var det.... fy vad elak jag är!
Hur som helst så kan jag faktiskt, på egen hand, förstå handlingen och med hjälp av en ordbok utökas ordförrådet. Bortkastad tid är det inte.
21 October 2007
Seminarie/kurs information erhållen
Igår kom brevet som skulle innehålla mera information om seminaritet/introduktionskursen till franskt lantbruk. Tyvärr var det endast ett A4. Den mesta av texten finns redan tillgänglig på hemsidan.
Två saker var nya för mig. Det är tydligen möjligt att ordna boende själv och då kostar kursen 600 Euro istället för 1200 Euro.
Kursen är på 100h och utav dessa räknas 40h som den obligatoriska kursen för unga lantbrukare, som i sin tur berättigar till startstöd från EU. Den kursen har jag redan tagit i Sverige, men har inte fått den verifierad i Frankrike än.
Det var alltså inget säljmaterial som gav mig ett stort deltagandebehov.
Förra veckan nämnde jag kursen för rådgivarna i Limousin som hjälper mig. Frågade om de känner till den och i så fall om de har något att säga om kursen, bra eller dålig kritik. Har inte fått svar, förhoppningsvis kommer det feedback från dem under veckan.
Följande stod i brevet:
Seminar introduction to French agriculture adaption for EU residents.
Objective
To provide a background to French agriculture and its organisation and faciliate the installation and social-professional integration of EU residents wishing to farm in France.
Course content
- Presentation of the region; geography, agronomy, economy etc...
- Legal organisation relating to the agricultural system
- Organisation of the agricultural administration and their activities
- Assessment of a farming situation considering both social and financial factors
- The administrative process involved when setting up as a foreigner farmer
- Visits of various interests (agricultural, social etc...)
- Study of practical situations.
Language
Lectures are given ine French and translated into English
Organisation
- 2 weeks; 100 hours; 26/11/2007 - 7/12/2007
- The course will be given by a team of in house lecturers, outside professionals and translators
The setting up and the organisation of the course, together with the selection of candidates, is assured by a comittee consisting of members of the Conseil Régional and agricultural organisations together with the C.F.P.P.A
Cost of the course
1200 Euro for one person - 1900 Euro for a couple (600 Euro/995 Euro without hotel)
This includes accomodation, meals, visits and contribution to documentation expenses. (private expenses are at the trainees' expense)
Including the young farmer 40 hours course.
19 October 2007
Uppdatering Limousin
Mer positiva nyheter har kommit från Limousin. Det är två rådgivare som lovat hjälpas åt för att finna lämpliga gårdar som jag kan besöka. En av dem kommer förse mig med kalkyler. Räknar med att de är här till veckan.
Ännu har inte kurs prospektet dykt upp, kanske imorgon då det är postutdelning även på lördagar i Frankrike.
Eftersom det är andra som just nu samlar information åt mig, ägnas min egen tid till att plugga franska. Började läsa en ungdomsbok idag, en bok som som var en favorit när jag var tio år - Svarta hingsten. Då handlingen är bekant, kan fokus ligga på hur språket används. Samtidigt blir det betydligt mer intressant än tidigare barnlitteratur... ;-)
Sedan är det fortsatt mycket på jobbet. Idag fick vi reda på att en ny lansering är inplanerad till slutet av November.... så det kan bli svårt att få ledigt....
Har sökt efter lantbruksjobb i Frankrike idag. Det finns en hel del, men lönen är riktigt dålig 8,44 Euro/timme. Det blir svårt att smyga in i lantbruket, genom en anställning, med de lönerna.
18 October 2007
Får events tips
Här kommer två tips på trevliga aktiviteter som jag gärna skulle deltagit på om jag var i Sverige:
Studieresa till fårgårdar i Halland och Skåne
http://kompass.lrf.se/image/user_uploads/documents/S3WpnLw8NYXQVJnutrOx.pdf
Länsstyrelsen i Västra Götaland anordnar 9-10 November, en studieresa till Halland och Skåne med besök på intressanta konventionella och ekologiska fårgårdar med olika produktionsmodeller och byggnadslösningar.
Besök hos:
Österöö fårfarm, Tvååker, ca 450 gotlandstackor, eget slakteri, förädling och försäljning. Nybyggt fårstall. Lunch på gården.
Anders Gunnarsson, Våxtorp, ca. 120 tackor texel och gotlandfår.
Torgild Möller, Våxtorp, ca 35 texeltackor. Har importerat baggar i 10 år. Satsar mycket på avel.
Jonas Johansson, Örkelljunga, ca 600 tackor, korsningstackor och gotlandtackor, betar vid Hallands Väderö. Inhysning i stolphus.
Jenny-Ann Sundelöf, Blentarp, ca 300 gotlandstackor som lammar i januari och juni. Gårdsförsäljning. Ombyggt stall. Lunch på gården.
Theodor den Braver, Skällinge, ca 140 tackor, mestdels renrasig texel med lamning i mars. Allt kött styckas, packas och körs till konsument. 2 år gammalt stall. Fullfoder.
Buss utgår från Hjo via Skövde, Skara och Göteborg. I kostnaden 1.090 kr exkl moms ingår övernattning i dubbelrum samt 2 rätters middag. Tillkommer kostnad för lunch som betalas på plats. Kursledare Jesper Eggertsen, tel 0501-605846
Anmälan senast 1 November på http://www.o.lst.se/, välj verksamhetsområde Lantbruk och därefter kurskalender och kurskod 5904 eller ring till Ing-Marie Berggren 0501-605803
Först till kvarn gäller.
Fertilitetsdag för lammproducenter
http://kompass.lrf.se/pub_extern/Course.aspx?t=Public&course_id=5909&AspxAutoDetectCookieSupport=1
Länsstyrelsen i Kalmar anordnar en dag med fördjupning i det kanske viktigaste ämnet för en lönsam lammproduktion med god djurvälfärd. Docent och VMD Lennart Söderquist från SLU föreläser om fertilitet. Ingelstorpsskolan, Smedby onsdagen den 5 december kl 9.30-15.30
Innehåll: Könsorganens normala utseende och funktion. Besiktning av baggen, baggen är halva flocken! Olika faktorer som kan påverka dräktighetsresultatet, inklusive brunstsäsong, brunstsynkronisering och teaserbagge. Vet Åsa Lindqvist, Fä&Folk talar om vikten av friska tackor i god kondition vid betäckning. Även om forskning kring juverinflammation, kostnader och utfodringens betydelse.
Program: kl 09.30 Förmiddagsfika kl 10-12 könsorganens utseende och funktion, juver och juversjukdomar, baggens betydelse kl 12-13 lunch kl 13-15 god produktion och fruktsamhet samt smittskydd, fårsemin, brunstsynkronisering mm kl 15.00-15.30 eftermiddagsfika
Litteratur:
Kurspärmen lönsam lammproduktion flik 5:1-4 och flik 8:4-7
Kursledare: Stina Sigvardsson, länsstyrelsen
Kostnad 100 SEK exkl. moms
Anmälan senast 2007-11-27, Kod 5909
16 October 2007
Kurs pris
Idag fick jag tag på den engelsk talande kontakten för introduktionskursen till franskt lantbruk.
En mycket trevlig britt som munnen gick i ett på. Har inte träffat så många britter, kanske ett tjugotal, men om de utgör ett snitt av befolkningen så måste Storbritannien vara fullt av muntra, pratglada invånare.
Han berättade om kursen som en slags guide för att undvika minorna. Den har hållits i tjugo år och startades ursprungligen för holländare som sökte sig till Frankrike. På sistone har en stor del av deltagarna varit engelsmän.
Priset var som befarat inte gratis, 1200 Euro för två veckor, men då är allt inkluderat; material, boende och mat. Sen måste jag kalkylera med två veckors bortfall av lön och den långa bilresan. Då börjar det röra sig om 3000 Euro.
De kommer skicka ett prospekt till mig, men ärligt talat så måste det materialet vara mycket övertygande för att det ska motivera investeringen.
15 October 2007
Bluetongue nu i Danmark
Bluetongue i Danmark medför restriktioner i Skåne
Ett fall av djursjukdomen bluetongue har konstaterats på ön Lolland i Danmark.
Danska myndigheter har med anledning av utbrottet inrättat skydds- och övervakningszoner i enlighet med EU:s regler. Övervakningszonen sträcker sig in över delar av Skåne och där har Jordbruksverket fastställt restriktioner.
Restriktionerna innebär bland annat att det är förbjudet att föra ut idisslare, t.ex. nötkreatur, får, getter och hjortar, från övervakningszonen.
Bluetongue orsakas av ett virus som sprids genom svidknott.
Sjukdomen drabbar inte människor, vare sig via kontakt med smittade idisslare eller genom bett från infekterade svidknott. Bluetongue har aldrig förekommit i Sverige men sjukdomen har den senaste tiden fått en stark spridning norrut genom Europa.
Det första fallet i Danmark bekräftades sent under lördagen när ett får i en besättning i Sakskøbing på ön Lolland konstaterades ha bluetongue. Danska myndigheter har infört restriktioner för att begränsa spridning av sjukdomen. I enlighet med EU:s regler införs olika typer av zoner med utgångspunkt från utbrottet. Den yttre gränsen för övervakningszonen går 150 km från den smittade gården och det innebär att zonen går in i Skåne.
Jordbruksverket har beslutat att restriktionerna i Skåne ska gälla i följande kommuner: Helsingborg, Bjuv, Svalöv, Eslöv, Sjöbo, Ystad, Landskrona, Kävlinge, Lomma, Staffanstorp, Bjurlöv, Lund, Malmö, Svedala, Skurup, Vellinge och Trelleborg. - Danska och svenska myndigheter inför restriktioner för att förebygga vidare spridning av sjukdomen via djurförflyttningar. Men eftersom bluetongue spridit sig kraftigt i Europa den senaste tiden är risken ändå uppenbar att sjukdomen förr eller senare kommer även till Sverige via svidknott, säger Leif Denneberg, chefsveterinär på Jordbruksverket.
Det är tillåtet att förflytta idisslare inom zonen och in till zonen, men förbjudet att flytta djur ut från zonen. Djurägare kan dock ansöka hos Länsstyrelsen i Skåne om dispens för att få transportera djur ut från zonen direkt till slakt.
Bluetongue bör misstänkas om en eller flera idisslare uppvisar symtom såsom feber, sårig och svullen slemhinna i mun och nos, kraftig salivering och hälta. Vid kraftig sjukdom hos framför allt får kan tungan i vissa fall bli svullen och blåaktig, därav namnet bluetongue.
Nötkreatur har som regel lindrigare symtom. En djurägare som misstänker bluetongue i sin besättning ska omgående kontakta veterinär.
För djurägare som har frågor om bluetongue är det möjligt att ringa Jordbruksverket mellan kl. 10.00 och 16.00 under söndagen på telefon 0771-223 223. På vardagar är telefonerna öppna 8.00-16.30 med lunchstängt 12.00-13.00.
Information om bluetongue hos Statens Veterinärmedicinska AnstaltInformation om bluetongue hos Fødevarestyrelsen i Danmark
14 October 2007
Mina intyg
Sambon har lovat hjälpa mig och ringa imorgon, eftersom rådgivaren inte talar engelska. Håll tummarna!
Om han inte har kvar mina papper så blir det till att sätta mina föräldrar i arbete....
Själv ska jag försöka att hitta ett tillfälle under morgondagen då jag kan ringa och få mera information om kursen. Hemsidan är inte så detaljerad. Vet t.ex. inte om kursen är kostnadsfri eller ej.
Idag har det varit ett program om ekologiska hus, som filmats i Sverige, på TV:n. Där lyftes ekologiskt byggande fram och även om det är nåt som har intresserat mig innan, så hade jag aldrig hört talas om passiva hus förut. Det finns tydligen ca. 200 passiva hus i Sverige. De har ingen uppvärmning utan det är i ventilationen som varmluften återfinns. Om jag har förstått det hela rätt....
Sverige lyfts ofta fram som ett föregångsland här nere. Sambons kommentar var "Våra hus verkar ju löjliga i jämförelse". Och själv kände jag mig lite stolt - löjligt javisst, men mer och mer känner jag mig stolt över Sverige. Det blir annorlunda när man kan betrakta sitt land med andras ögon.
13 October 2007
12 October 2007
Introduktionskurs till lantbruk i Frankrike
Förutom den informativa websiten som nämndes igår, så hittades även en kurs som jag gärna vill delta på.
Introduktionskurs till lantbruk i Frankrike
Farming in France. English
En kurs speciellt avsedd för utländska lantbrukare som vill etablera sig som bönder i Frankrike.
På kursen guidas man genom den franska byråkratin, besöker gårdar och knyter kontakter med organisationer knutna till lantbrukssektorn.
Det finns dock ett litet problem... eller eh.... två.
Första är att det är en två veckors kurs i Limoges (dvs. nästan på samma ställe som Tech Ovin). Vilket innebär ta ledigt från jobbet och då jag endast arbetat där sedan juni och redan har förbrukat några dagar till fårmässan, så återstår 6 dagars semester och de hade jag tänkt spendera till jul med ett besök hos mina föräldrar i Sverige.
Blir därmed tvungen att försöka få två veckors obetald semester, det känns inte så lockande, sen är jag inte helt säker på att min semester beviljas. December är enligt mina kollegor den mest intensiva månaden på året för företaget.
Kursen börjar den 26:e november och håller på till 7:e december.
Flygresan till Sverige är redan inbokad till den 18 december.
Oj, jag kan redan föreställa mig hur min chef hoppar jämfota av glädje när jag lägger fram det här...
Sen så är det problem två, som egentligen är det första som måste lösas, annars behöver jag inte ens fundera på att be om ledigt.
Det är nämligen antagning till kursen och kräver dokumentation från tidigare erfarenheter. Papper från skolan, att jag läst lantbruk och ett intyg om den egna verksamheten.
Nu kan inte min ärthjärna minnas om jag har kvar dessa papper här i Frankrike eller om de har magasinerats i Sverige. Det blir till att leta imorgon när det är ljust och sambon inte sover.
Frågade herr fårveterinär om råds, vad han trodde om kursen. Han hade tidigare talat med någon annan som nämnt att det skulle ta två år, så herr fårveterinär tyckte att 2 veckor jämfört med två år, lät som en bra deal och att det inte var så mycket att fundera på.
Någon som har en åsikt? Råd mottages tacksamt! (sen är det en annan sak om jag lyssnar förståss) ;-)
11 October 2007
Ny informationskälla
Livet är så lustigt, man kan söka som en dåre utan att hitta och först när man slutar leta så dyker det upp framför näsan.
Är det inte ofta så?
Med hjälp av min förbättrade franska lyckades jag ikväll navigera mycket bättre i den Schweiziska cyberrymden. Något förvånad vart jag när det helt plötsligt dök upp en websida för utlänningar som vill börja med lantbruk i Frankrike! Point Info International. English
Hur länge har jag inte sökt och saknat samlad information på ett ställe? Och nu så dök den upp när jag minst anade det.
Tänkte bara slösurfa efter en sida med Schweiziska gårdar (vet sedan innan att det är alldeles för dyrt, men ville titta för nöjes skull).
Nu blev jag istället sittandes och läste på den uppdykande websidan. Det blir mycket att skriva om i bloggen framöver. Och förhoppningsvis mer saker än att bara skriva. :-) Det är lite som julafton just nu.... lol
Bluetongue 10 mil från Schweiz
Idag kom han hem och sa att sjukdomen anlänt i Schweiz och i det departement som är närmast oss i Frankrike. Eftersom han är en smula partisk i frågan, föredrog jag att leta reda på nyheten själv.
Och det var som väntat, mitt personliga nyhetsankare hade saltat historien lite grann. ;-)
Bluetongue är varken i Schweiz eller det departement som är närmast oss, men det sprider sig och är just nu 10 mil från gränsen till norra Schweiz. Inte bra. Här hoppas de på en bister vinter som kan ta kål på knotten.
10 October 2007
Positiva nyheter
Är det verkligen alltid grönare på andra sidan? Den tanken har snurrat i huvudet vid många tillfällen.
Idag fick jag ett kort, men positivt email från "gårdstipsaren" i Limousin. Han kommer tillsammans med en ekologisk rådgivare, att titta närmare på vad som kan vara intressant för mig vad gäller gårdar i Limousin :-)
På så vis kan jag förhoppningsvis göra en helgvisit med 4-5 gårdar att besöka.
I den regionen uppskattar de mitt areal behov för 300 tackor till ca 50 ha. Själv tycker jag att det är svårt att veta hur mycket man behöver innan man har sett de lokala förutsättningarna. Vad är det för gård, åker- betesmarker, möjligheter att samarbeta med en granne vad gäller foder eller växelbete?
7 October 2007
Bio The Bourne Ultimatum
Sen blev det bio där vi såg The Bourne Ultimatum med Matt Damon. Den var lika bra som de andra två filmerna om Jason Bourne, kanske ännu bättre.
Kan verkligen rekommenderas!
Vi har länge pratat om att gå på bio, men har inte lyckats komma på tanken i tid och har därmed missat de visningar när filmerna kan ses på originalspråk. Visst skulle det vara lärorikt för mig att titta på fransk dubbade filmer, men man är ju van vid skådespelarnas röster.
Samma sak, fast omvänt hände för sambon igår, när han för första gången såg Star Wars på engelska...
I början var han lite motstävig eftersom de använder, för det mesta, samma franska röst till en skådespelare, så de vänjer sig vid att till exempel Harrisson Ford låter på ett speciellt vis.
Visste ni förresten att Jodie Foster talar perfekt franska och därför dubbar sig själv?
När vi åkte hem från Montreux fick jag köra sambons Audi TT. Har inget stort bil intresse, men hans bil är verkligen en dröm att köra.
Till och med jag vill leka i kurvorna....
6 October 2007
Defra - Bluetongue uppdatering UK
Bluetongue confirmed as circulating in East Anglia
Since 22 September, laboratory tests have detected the presence of Bluetongue in a small number of animals on a number of different premises in Suffolk. These premises are all under restrictions and the infected animals have been culled. Defra confirmed on 28 September that Bluetongue disease is circulating between the local animal and midge population in East Anglia. The announcement follows further epidemiological investigation including surveillance results with the further cases of the disease identified so far.
From midnight Saturday 29 September the existing Bluetongue Temporary Control Area was replaced with a Bluetongue Control Zone around the area where cases have been identified and a larger Bluetongue Protection Zone. The latter covers parts of the counties from Lincolnshire to Sussex. Ruminants are able to move within the Bluetongue Control Zone, but not out of it, except to slaughter in the Bluetongue Protection Zone. Ruminants will be able to move within the Bluetongue Protection Zone but not out of it. Surveillance and epidemiological investigations are continuing.
All movement licence conditions for both Bluetongue and Foot and Mouth Disease must be complied with.
Defra has today published a further report on ongoing epidemiological work into the Foot and Mouth Disease (FMD) outbreak.
At day 63 of the FMD outbreak there are currently 8 confirmed Infected Premises. Evidence continues to indicate that this outbreak is likely to be confined to a relatively small area of the country and not become geographically extensive and that the risk of spread outside of the Foot and Mouth Disease risk area remains very low.
5 October 2007
Vilken fredag!
Ja, jag vet, det är inga får på bilden. Men detta foto får illustrera mig (kaninen), mina två kollegor i Schwiez (getterna) och sen den amerikanska kollegan (den jämförelsevis stora älgkalven).
Himmel och pannkaka, vilken vecka!
Veckan har varit krävande på jobbet och idag blev det en praktfull avslutning inför helgen.
Bland nattens skörd av email fanns ett från en amerikansk kollega, som fick mig att tända på alla fyra cylindrarna. Oj vad det kan vara tålamodsprövande att arbeta med amerikaner!
Låt mig förklara. Företaget som jag arbetar för tillhör ett stort börsnoterat företag. Därför har vår ekonomiavdelning rationaliserats och allting sköts genom huvudfirman. Det gör också att en del personer verkar skita fullständigt i att försöka göra ett bra jobb, speciellt eftersom vi är så himla omständiga i Europa med alla våra språk. Nej helst vill de nog att allting, både lagar och språk vore som i USA.
Det här är detaljer som gör vår fakturering lite svårhanterlig eftersom de Europiska kunderna inte alltid uppskattar den amerikanska buffligheten. Detta försöker vi som sköter om kunderna att reparera i våra kundrelationer. Ett fall har jag ägnat tre månader till att reda ut. Alla var egentligen överens, men det hade blivt ett slags moment 22 läge och inget rörde på sig.
För två veckor sedan lyckades jag till slut att lösa det hela och det verkade som slutet gott allting gott. Ända tills denna morgonen. Två veckor efter att en återbetalning skulle genomförts har en av amerikanerna, en kvinna, än en gång bestämt sig för att vara paragrafryttare och fullkomligt vägrade att betala ut någonting innan kunden betalat vad de ska till oss (det verkar säkert jättemärkligt, men det är olika kontrakt och flera företag inblandade om ger såna här varianter).
Den här kvinnan ville nu att vi i princip skulle stå framför kunden, de med en check i handen och vi en annan. Sen på tre skulle vi byta med varandra! Grrrrrrr.... småskolefasoner.
Tur för henne att hon inte var i närheten när jag läste mailet. Då hade hon legat pyrt till.
Anledningen till att situationen uppstog över huvudtaget var att mitt företag hade hanterat situationen illa sedan tidigare. Jag har trott hela tiden, att kunden inte maskar med flit och var övertygad om att de skulle betala så snart vi gjort rätt för oss.
Men vad är väl jag, en fjuttig Europeisk medarbetare, alldeles för långt ned i näringskedjan. Hierakin var uppenbar.
Min första spontana rektion var att svara henne och alla andra som var på cc i mailet att antingen ordnar de så pengarna finns hos kunden tills nästa fredag, eller så kan de börja leta efter en ny anställd som talar svenska till kundservicen, eftersom jag bara har en månads uppsägningstid. Och skulle det sen vara så, att kunden inte betalade, fast jag gått i god för dem, ja då kan de avskeda mig.
Två kollegor som också var inblandade övertygade mig om att det var en dålig idé, för även om jag inte har nåt emot att sluta så skulle de hamna i klistret. Istället gick en av dem igenom det ekonomiska och kunde se att kunden visst hade börjat betala vad de skulle till oss, fast amerikanskan hävdat annorlunda.
Innan dagen var färdig hade ett nytt mail skickats tillbaka med rena fakta som visade vad vrångt hon betedde sig. Men, men, vi har säkert fått nåt annat obegripligt svar på måndag i denna meningslösa prestigekamp.
Tidsskillnaderna gör att vi oftast är hänvisade till email, såvida vi inte stannar kvar på kvällarna. Fördelen med email är att det finns dokumenterat.
Det är så kul med teamwork! ;-) Det är väl helt enkelt för simpelt att bara försöka göra bra affärer med nöjda kunder.....
För att ni inte ska tro att jag är som en rabiessmittad hund, så vill jag förtydliga att sedan jag började i somras har mitt mål varit att hela tiden försöka förbättra våra brister till förmån för både kunder och oss själva. Sen när nån motarbetar det hela på grund av dumma principer, då brister det till slut. Det var självklart inte det första hindret från den här personen.
Detta ledde till en bra sak. Jag ägnade lunchen åt att skriva ihop frågor och funderingar som jag mailade till gårdskontakten i Limousin. Äntligen kom det mailet iväg. Det var den sparken i baken jag behövde. Egentligen kanske jag skulle skicka ett mail till kollegan i USA och tacka för hjälpen. Vi får se vad jag får för svar på mina frågor, om utgången blir positiv så kan det vara tänkvärt...
Vad är en välavlönad dag på kontor i Schweiz mot en uselt betald dag bland får....
4 October 2007
Vaccin
När jag läste om Bluetongue slog det mig att jag egentligen inte vet ett dugg om vaccin. För mig är det sånt man beställer, veterinären ger det och sen får man se till och komma ihåg när det ska beställas nästa gång. Punkt.
"Levande vaccin inte är önskvärt". Levande?!
Jag skickade frågan till den franska fårveterinären som svarade:
Levande vaccin är ett vaccin som kan föröka sig efter att det har injicerats i ett djur. Medan ett dött vaccin är en specifik anti gen som injecieras och därefter producerar djuret själv antikroppar med hjälp av lymfsystemet.
Dött vaccin är inte alltid så bra och starkt som levande vaccin och det måste injiceras oftare. Men ett levande vaccin är mer farligt eftersom det kan förändras till ett "våldsamt" virus.
De flesta levande vaccin är förbjudna i Frankrike.
Hmm... någon gång för längesedan nämndes nog nåt sådant på biologin....kanske :-)
Vad finns det för litteratur där jag kan läsa mer om sånt här?
Nån som vet?
2 October 2007
Bluetongue
Bluetongue är en komplex sjukdom som beror på djuret, viruset och den omgivande miljön. Sjukdomen yttrar sig främst hos får och de Europeiska fårraserna verkar särskilt mottagliga.
Bluetongue är en sjukdom som orsakas av ett virus och drabbar idisslare, både vilda och domesticerade djur.
Nötkreatur och andra idisslare fungerar som värdar/reservoarer för viruset och symptomen är oftast mindre uppenbara än hos får, trots höga virus nivåer i blodet.
Viruset hör till familj Reoviridae, genus Orbvirus och det finns just nu 24 kända varianter (serotyper).
Spridningen sker endast via svidknott och ingen direktsmitta från djur till djur är möjlig. Sjukdomen, som orsakar stora ekonomiska förluster, kan inte heller överföras till människor.
Viruset påverkas inte av vare sig fysisk eller kemisk påverkan, men inaktiveras efter 3 timmar i 50°C eller 15 minuter i 60°C. Det är mycket stabilt när det har tillgång till protein och har överlevt flera år i blod som lagrats vid 20°C.
När väl sjukdomen har etablerat sig i ett område så är viruset mycket svårt att bli av med eftersom det cirkulerar mellan får, nötkreatur, andra idisslare och svidknott.
I länder/områden där omständigheterna inte är idealiska, kan viruset överleva i flera år för att sedan dö ut.
I områden med kallare väderlek är utbrotten säsongsknutna och när temperaturen sjunker reduceras svidknotts-populationen till låga nivåer. Det medför att viruset drar sig tillbaka till områden där det kan spridas helårs vis.
Bluetongue anlände till Portugal och Spanien 1956 och tros ha funnits kvar i Portugal i 3 år och 4 år i Spanien.
Bluetongue beskrevs första gången i Sydafrika bland Merino får som introducerats från Europa i slutet av 1800-talet. Sjukdomen ansågs isolerad till detta område och forskningen kring viruset och sjukdomen bedrevs huvudsakligen lokalt i landet, främst vid Onderstepoort Veterinary Institute.
Där upptäcktes hur sjukdomen sprids via svidknott och att det finns ett flertal olika serotyper av viruset. I dagsläget finns det 24 kända serotyper i världen.
1943 rapporterades Bluetongue på Cypern och utbrott fanns även i Israel, USA, Portugal, Spanien, Pakistan och Indien.
Under de senaste trettio åren har bevis för regelbunden virusaktivitet kunnat fastställas i tropikerna. Däremot har det inte nödvändigtvis inneburit sjukdomsutbrott.
Geografiskt förekommer viruset på breddgraderna 40oN and 35oS.
Närvaron av viruset i det här området, helårs vis eller säsonsbunden, beror på klimat typen i området.
Genetiska studier har visat att viruset förekommer i diskreta och stabila ekosystem, förmodligen orsakat av en slags samevolution mellan olika serotyper och svidknott.
I flertal tropiska länder finns viruset etablerat där det cirkulerar mellan får, nötkreatur och andra idisslare.
Geografisk spridning av viruset anses ske under exeptionella år som 1956 till Portugal och Spanien, 1988 till British Colombia, 1999 till Bulgarien, Grekland och Tunisien och år 2000 till Algeriet, Sardinien, Korsika, Mallorca, Sicilien och Italien.
Utbrottet på Cypern 1943 orsakades av en aggressiv serotyp av viruset och lämnade förluster på 60-70% i vissa flockar. Även utbrottet i Iberia området 1956 var spektakulärt, inom de första 4 månaderna hade 46 000 får i Portugal och 133 000 får i Spanien dött.
Svidknotten av "genus" Culicoides fungerar som biologiska spridare (vektorer). Det finns ca 1400 olika arter i världen, men mindre än 20 av dessa anses vara aktuella eller tänkbara spridare av viruset.
De mest välstuderade arterna är C. variipennis och C. insignis i USA, C. fulvus, C. wadai, C. actoni och C. brevitarsis i Australien, C. imicola i Afrika och Mellanöstern.
Det är möjligt att ytterligare vektorer kommer identifieras i länder som Kina och Bulgarien.
Svidknotten förekommer oftast i fuktiga områden med varierad terräng, men framförallt i våta och leriga områden.
De äter nattetid och föredrar varma, vindstilla områden. Honorna suger blod innan äggläggningen i fyra-dagars intervaller och överlever i 2-3 veckor. Äggen kläcks efter 2-3 dagar och beoende på temperatur, varar larvstadiet i 12-16 dagar. 2-3 dagar efter puppstadiet är de vuxna knotten klara och de suger blod en dag senare samtidigt som de förökar sig.
Några av arterna föredrar nötkreatur framför får.
Bluetongue har observerats i Australien, USA, Afrika, Mellanöstern, Asien och Europa.
Sedan oktober 1988 har viruset spridit sig allt längre norrut, kanske på grund av den globala uppvärmningen. I augusti 2006 rapporterades de första fallen i Nederländerna och snart fann man även sjukdomen i Belgien, Tyskland, Luxemburg och norra Frankrike.
I år, 2007, har tusentals nya fall konstaterats i Tyskland, Nederländerna och Belgien, samt hundratal fall i Luxemburg och norra Frankrike. Dessutom upptäcktes den 22 September att nötkreatur i närheten av Ipswich, Suffolk i Storbritannien hade drabbats av sjukdomen.
Man har tidigare inte räknat med att virus ska övervintra i knotten men det finns tecken på att det kan ske eftersom ett tyskt försök visat att osmittade djur som nu släppts ut i områden där sjukdomen fanns förra betessäsongen har blivit smittade.
Utbrotten i södra Europa orsakades av serotyperna 2, 4, 9 och 16. Dessa fall var både mer norr och väst om normalt spridningsområde. Det verkar som viruset kom in från både Turkiet och Nord Afrika. För dessa serotyper finns det det vaccin tillgängligt. Men det är serotyp 8 som just nu cirkulerar längre norrut i Europa. Detta var första gången sjukdomen påvisades så långt norrut i Europa och även första gången just denna variant, BTV-8, hittades inom EU. För serotyp 8 finns än så länge inget vaccin, men två företag, Merival och Intervet arbetar på att ta fram ett passande vaccin. EU-kommissionen jobbar för att det ska kunna godkännas snabbt. Det kommer att behövas i stora mängder eftersom det ges förebyggande.
BTV-8 i norra Europa, har även orsakat fler och allvarligare symptom bland nötkreatur än andra serotyper. Eftersom det är en vektor-buren sjukdom som sprids till friska livdjur genom blodsugande myggor är inte ett levande virus vaccin önskvärt.
Inkubationstiden är 5-20 dagar och de flesta symptom uppträder inom en månad.
Huvudsakliga symptom är hög feber, 42 °C, riklig salivproduktion, andningsproblem, sårigheter i kronranden, svullnad av huvud, tunga, nos och läppar samt blåfärgning av tungan. Andra sympton kan vara stelhet, aborter, missbildade lamm och lunginflammation. Foster hos drabbade tackor verkar vara som mest mottagliga för viruset under den period när hjärnan utvecklas. Symptomen för sjukdomen är många. Återhämtningstiden är mycket lång med kraftiga viktminskningar och ull bortfall.Ödemen som uppstår i läppar och runt nosen kan ge fåren ett apliknande utseende.Munnen blir öm och sårig med riklig salivproduktion.Fåren slutar inte att äta helt, men äter betydligt mindre pga smärta från munhålan och håller gärna kvar maten i munnen för att mjuka upp den innan den tuggas. Om feber förekommer så syns den 4-10 dagar efter smitt tillfälle.
Andra kliniska symptom som följer under den andra veckan efter infektionen orsakar ofta akuta dödsfall. Många orsakas av ödem i lungorna och/eller otillräcklig hjärt kapacitet. Senare, efter 3-5 veckor kan fåren avlida av kroniska följdsjukdomar som bakteriella komplikationer, speciellt orsakat av Pasturellos. Även undernäring och depression är bidragande faktorer.
Dödligheten är vanligtvis låg, men hög bland särskilt mottagliga raser (vet tyvärr inte vilka, mer än att Europeiska raser har nämnts som särskilt känsliga). 30% av de drabbade djuren i Nederländerna avled 2006. Symptomen är betydligt kraftigare och allvarligare i nya regioner, än där den förkommit sedan tidigare.
SVAs inventering av svidknott visar att de arter som sprider sjukdomen bluetongue hos idisslare i Nordeuropa även finns i södra Sverige. Det är fortfarande okänt om och hur effektivt de kan föra smittan vidare i Sveriges klimat, hittills har inget fall påvisats i Sverige.
1 October 2007
Ny dag
Ny dag på jobbet.
Stundom funderade jag starkt på att göra slag i saken och be min chef att börja leta efter en ersättare.
Lyckligtvis drog två kollegor med mig ut på lunchen och fick mitt humör på topp. Vi gick till ett matställe där de gör iordning en baguett enligt ens önskemål medan man väntar. Enkelt, trevligt och gott.
Eftermiddagen var lugnare än på länge och jag hann gå igenom mina kunders konton för att se om allt stod rätt till. Det är något vi ska göra en gång i veckan, men det har inte funnits tid sedan i augusti. Som tur var hittade jag inga akutfall.
Vi försöker att använda vår kundservice för att aktivt kontakta kunderna om vi upptäcker något som ser märkligt ut på deras konton. Det är bättre, för oftast är kunden mera tacksam att man hittat något problem, istället för att de ringer när de inser att något är knas.
Det är nåt som jag gillar med mitt jobb, lite som med lammproduktion, desto bättre man försöker sköta det dagliga och arbeta förebyggande, desto bättre går det, ifall det inträffar något mera bevärligt.
Innan min fransk kurs började, hann jag ringa personen i Limousin som skickade mig gårdstipsen. Han var mycket hjälpsam och erbjöd sig att hjälpa till med mina frågor och funderingar till lantbrukarna. Verkligen generöst! Ska dock försöka att klara franskan ändå, men det är skönt att veta att hjälp finns runt knuten.
Han berättade att hans arbete delvis går ut på att hitta unga lantbrukare som vill ta över och fortsätta driva gårdar. De försöker motverka att befintliga gårdar blir större och större, för det innebär att det blir färre och färre lantbrukare. Ett bra tänk för min del, frågan är hur populärt det är bland befintliga bönder som känner att de måste växa för att överleva.
På språkkursen börjar vi allihop att släppa vår nervositet. Lektionen var riktigt rolig.
Väl hemma 20:40 möttes jag av middag av sambon som var allt annat än möglig eller passerat sitt bäst-före datum. Han hade lagat middag, ugnstekta grönsaker, entrecote och pasta. Och vin förståss. :-)
30 September 2007
Varning, självömkan igen.
Den senaste månaden har bestått av väldigt mycket jobb på arbetet, framförallt säljbetonat, något som inte nämndes varken i platsannonsen eller min arbetsbeskrivning och som dessutom inte ger någon provision. Det har alltså skapat en hel del press utan att ge någon personlig vinning tillbaka. Det har bara stulit energi från mig. Helgerna har varit alldeles för korta och snart har vardagen varit där igen.
Har fortfarande inte talat med rådgivaren, inte heller ringt på gårdarna och därför var jag tvungen att stanna upp och fråga mig själv vad jag sysslar med.
Är det nu jag ska be min chef börja söka efter min ersättare, så jag blir "fri" att gå vidare?
Visst, det är löjligt, jag är mer oberoende nu än tidigare ekonomiskt, men ändå så hopplöst fastbunden i min tillvaro. Förväntningarna i byn är att vi ska gifta oss och skaffa barn imorgon. Som ett inköpt avelsdjur....
Vid två tillfällen har jag sagt upp mig från tidigare arbeten med olyckskorparna kraxande omkring mig "Om du slutar så får du ingen hjälp från staten, du kommer inte ha någonting, allting kommer gå åt h-vete" ...båda gångerna har de haft fel, för jag har fått nya jobb inom en vecka, men tänk om de skulle få rätt den här gången?
Andra saker jag frågar mig är om det verkligen är så viktigt med en stark ekonomi, självklart kan jag inte förneka att det är det, men samtidigt så tycker jag livet borde innehålla så mycket mera än den ständiga jakten på pengar.
Ja, jag vet, jag säger emot mig själv. Att driva en gård med 300 tackor handlar väldigt mycket om ekonomi. Men med den skillnaden att jag arbetar med något som känns viktigt för mig.
Det är inte affärerna i sig jag är emot, utan hetsen och framförallt att jag just nu inte har så mycket intressant i min vardag, mer än ett arbete som jag försöker sköta efter bästa förmåga. Men som sagt, det suger musten ur mig och planerna blir lidande. Det är därför som jag inte ringer, fast jag borde.
Det senaste året har jag ständigt varit småsjuk. Varje morgon vaknar jag med en näsa som är full av snor och det gäller att se till så det finns något att snyta sig i när nysandet drar igång, för annars står allt som samlats i nästan som en kaskad och landar på nåt olämpligt ställe.
I början antog vi att det berodde på det arbete som jag hade förra hösten eftersom det var både varmt, mer än 30 grader och hög luftfuktighet. Men fast jag slutade i November så har problemen kvarstått. Förutom ständiga nysningar har även min hy varit dålig samt stora problem med magen. Den svullnar upp som en ballong efter att jag ätit.
Sommaren har ägnats åt att försöka hitta det förmodade födoämnet som jag är allergisk/överkänslig mot. Trots två olika mediciner och en diet som uteslöt mjölk, mjöl, fett och fiber (den var mycket enformig) så har det inte blivit bättre.
Häromdagen diskuterade jag med min tyska kollega som berättade att han hade haft problem med mögel i en lägenhet där han och hans familj bodde. De kunde inte förstå varför de var sjuka hela tiden.... när de väl fann problemet och sanerade lägenheten så försvann deras problem på två veckor.
Nu undrar jag om även mina problem kan vara mögelrelaterade. Skulle faktiskt inte förvåna mig. Vi bor i en 20 år gammal byggnad med taskig ventilation och här nere är var och en sin egen bästa dräng. Vilket naturligtvis innebär att vissa arbeten som egentligen borde göras av en rörmokare, görs halvtaskigt med läckande kopplingar som följd.....
Nu har inte mina funderingar direkt mottagits med öppna armar eftersom det är sambons pappa som är den stora fixaren i familjen. Om jag vore i Sverige så skulle jag antingen ringa in Anticimex eller anlita en mögelhund, men här är jag hänvisad till att herrn i huset behagar göra något. Och det verkar han som sagt inte intresserad av. Ännu en sak som ger mig många funderingar.
Borde jag omedelbart flytta till en egen lägenhet här i byn?
Eller ska jag säga upp mig imorgon, på så vis är jag fri om en månad att ta mitt pick och pack och resa vart som helst och ta ett tillfälligt arbete?
Puh.... just nu önskar jag att man fick en manual när man föddes. En manual där man kan söka svar när frågor dyker upp "Om du befinner dig i den här situationen så gör du så här..." Skulle inte det vara praktiskt?
Nu blev jag långrandig. För att glädja er på fårfronten så arbetar jag på ett inlägg om sjukdomen Bluetongue som härjar i Europa. Kommer antingen imorgon eller på tisdag.