24 November 2007

En lång dag

Steg upp klockan 7 och hämtades 9:20. Först åkte vi 20 minuter för att hämta upp rådgivare nr 2. Skrev att det skulle blir tre, men det blev två och det räckte gott och väl

Språkproblem fanns det visserligen, men dagen kändes mera som en utmaning vad gäller kulturskillnader. Vi beökte nämligen tre gårdar, varav två var till salu.

Båda två hade lite speciella förutsättningar. En ägare och en arrendator som byggt något på gården, så i princip var det två säljare.

På första gården hade rådgivarna förvarnat mig om att ägaren och arrendatorn inte kom överens. Det var tur, för annars hade det hela blivit om möjligt än mera förvirrande när arrendatorn klankade ner på det mesta.

Samma här, standarden är inte som i Sverige, men bostadshuset var ganska charmigt ändå, men kräver en hel del renovering, både utvändigt och invändigt.

Ladugården var visserligen gammal, men vacker. Försökte föreställa mig hur den skulle se ut när mjölkkorna försvann och det skulle vara mindre geggigt runt omkring.

För min produktion skulle jag behöva komplettera med ett tunnel/växthus för fåren. Det finns plats för det bakom ladugården.
Ett minus, kommunalt vatten.

40 ha åker ingår, väl samlat, nedanför gården. Lättåtkomligt med flera vägar kantade av björnbärs häckar som skulle göra fårflyttningar mycket enkla.

Nuvarande mjölkproducenten har tagit väl hand om åkrarna som var i utmärkt skick. Syns dock inte på ovanstående bild som visar hörnet på en beteshage.
Jordarten var grov sand, hmm, har glömt alla termer för jordarter, men ni får en idé i alla fall. Ph lågt, nödvändigt att regelbundet tillföra kalk och gödsel eftersom jorden inte håller kvar näringen.

Pris 150 000 Euro. Klart intressant.

Har inte mera tid nu, texten kommer uppdateras senare.

No comments: