23 September 2007

Mer om mig


En läsare vill veta mera om mig:

*hur kommer det sig att du "kan" så mkt om får
*varför bor du där du bor?
*vad (var) jobbar du med?

Att sätta KAN inom situationstecken är helt korrekt. Jag "kan" inte så mycket om får för det finns massor att lära. Däremot är får mitt absoluta favoritdjur. Har tidigare haft förutom får; flertal hästar, trettiotal grisar, några höns, massor med kaniner och katter och arbetat som avbytare på en gård med mjölkkor och köttdjur. Lustigt nog har det aldrig blivit någon hund, men om det blir aktuellt med nya får, så blir det definitivt en Border collie och eventuellt en vakthund beroende på yttre omständigheter.

Tyvärr finns det ingen speciell utbildning för får som är omfattande, utan det som erbjuds handlar oftast mera om nötkreatur och svin, med en försvinnande liten del fårlära. Då tänker jag på längre utbildningar. Därför gäller det att försöka hitta bra saker att lära sig lite överallt.
Att jag skriver den här bloggen är för det hjälper mig att minnas och samtidigt samlas informationen på ett ställe, i annat fall skulle jag behöva komma ihåg var och hur jag fann en del saker.
Min förhoppningen är att antalet läsare kommer öka och så även kommentarerna eftersom det alltid är främjande att diskutera.

Anledningen till att jag flyttade till Frankrike nära den Schweziska gränsen är för att jag blev kär i min nuvarande sambo som är en fransman.
Ofta höjer omgivningen på ögonbrynen när de hör att jag bor tillsammans med någon som pratar flytande franska och att jag trots det, inte har kommit längre i min egen språkutveckling. Det beror på att vi talar mest engelska med varann när vi är hemma. Vi arbetar båda heltid och har ansett att det tagit så himla lång tid att försöka kommunicera på franska.
Givetvis har detta varit dumt och vi har nu under helgen bestämt oss för ändrad taktik, med franska runt middagsbordet. Det kommer säkerligen vara mycket givande för min inlärning.

Mitt arbete är på andra sidan gränsen i Schweiz eftersom det är bättre löner. Kan jämföras med alla svenskar som reser till Norge för att arbeta, men här är det fransmännen som åker till Schweiz. Arbetar för ett multinationellt amerikansk ägt företag som säljer elektronisk information. I mitt dagliga arbete tar jag hand om företagets nordiska kunder. Mer detaljerad än så vill jag inte vara vad gäller mitt jobb.

I framtiden hoppas jag på en ny gård, inte nödvändigtvis min egen, arrenderad med rätt förutsättningar skulle också funka fint. Tror att ungefär 300 tackor skulle vara en bra storlek. Kan tänka mig både mjölk- och/eller köttproduktion.

Mina kära medmänniskor försöker uppmana mig till att skynda långsamt för att på så vis hitta mera rätt, något som jag vet stämmer. Hur ofta söker man inte som en idiot utan att hitta, och först när man slutar leta så faller det ner i ens famn?
Ska försöka att ha dessa goda råd i bakhuvdet, men samtidigt fortsätta att utöka mina kunskaper plus knyta fler kontakter med befintliga lammproducenter.

Undersöker just nu möjligheterna att göra kortare veckolånga besök i andra delar av Frankrike. Hörde häromdagen om en gård med mjölkfår som har 3000 tackor och fyra anställda!! Hur sjutton de hinner med vete tusan. Nu vet jag inga mer detaljer kring arealer, lamningstidpunkter och om de producerar eget foder eller köper in det.

Hoppas detta var ett tillfredsställande svar :-)