27 November 2007

Första dagen bjöds på övergripande information, medan dag nummer två dök ned i hur socialförsäkringen fungerar i Frankrike, försäkringar och vilka djursjukdomar som det är obligatorisk provtagning för.
Socialförsäkringsdelen var ok, men liksom för försäkringar, kunde vi inte få konkreta exempel då det är beroende av så många individuella faktorer.
Däremot var lektionen för djurhälsa mer intressant. För nötkreatur finns det en solidarisk fond, där 100% av bönderna som håller kor bidrar. Fonden hjälper till att underlätta för bönder som råkar illa ut på grund av sjukdom bland djuren.
Veterinärerna försökte införa samma upplägg bland lammproducenterna med ökade provtagningar, men det fick inget större gensvar.
För får görs obligatoriska tester för Scrapie på slakterierna och avelsbagggar säljs genotypade. Brucellose testas vart 5:e år bland 25% av tackorna samt på inköpta djur.
Sen rekommenderas tester för Chlamydiose och Salmonellose i samband med inköp av livdjur. Paratuberculose och Maedi Visna har inga rekommendationer med förekommer ofta, så jag skulle definitivt kolla upp det också i samband med köp.

Idag var vi 7 personer som gick ut och åt på restaurang tillsammans. Kvällen avrundades sedan på en pub.
Nu ska ni veta att det är nästan 10 år sen som jag gick ut två kvällar på raken. Detta sällskapet är verkligen helt underbart.
Vanligtvis så känner jag mig lite som femte hjulet och undrar vart jag ska ta vägen, men med dessa härliga lantbrukare så flyger tiden iväg.
Ännu ett bra avslut på dagen. Frågan är hur ska jag kunna återvända till mitt dagliga liv?

Första dagen

Så har kursen börjat och jag har mött de andra deltagarna.
Förutom mig, så är det britter och irländare.

Först måste påpekas att det är så himla skönt att omges av likasinnade människor, när man inte behöver försvara att man faktiskt gillar lantbruk. Gårdagen var enbart förnöjsam. Vi är nio som bor på samma hotell, varav 5 är irländare, så givetvis slutade gårdagen på puben.

Jösses vad irländare är positiva hela tiden! Ska försöka att få med mig en tiondel av vad de har. Skulle jag anamma samma maner som dem, skulle nog mina närmsta och kollegor tvinga mig till drogtest LOL.

Så gårdagen var full av skratt. En bra start på kursen.

Jag är den enda som vill satsa enbart på lammproduktion. Många är inriktade på nötköttsproduktion med Limousin, några vill hålla på med mjölkkor, ingen pratade om grisar eller fjäderfä, men det är faktiskt en som håller lamor.

Nu har jag inte mera tid, dags att åka!