14 September 2007

Rådgivare och franska

Rådgivaren har inte hört av sig den här veckan. :-(
Jag ska försöka ringa honom på måndag när jag är ledig, det är nämligen en röd dag i Schweiz men inte i Frankrike. Har inte riktigt förstått varför vi är lediga, det spelar ingen roll, det kommer bli skönt med långhelg.

Egentligen tycker jag inte om att ringa när det krävs franska, men jag behöver verkligen prata med honom, så det blir till att bita ihop.
Apropå franskan. Har haft mina två första lektioner denna veckan. Nivån, gruppen och läraren passar mig bra. Nu gäller det bara att bli av med rädslan för att prata. Att våga göra fel är säkerligen det snabbaste sättet att lära sig.

Idag höll en kollega en teknisk genomgång på franska. Jag visste innan vad ämnet handlade om och kunde därför hänga med ganska bra. Han var sjysst och stannade ibland och förklarade enskilda ord.
Eftersom han arbetar med vår produktion i Moskva kom ämnet mutor upp. Inte för vårt företag utan i allmänhet om hur det fungerar i Ryssland.
Därmed lärde jag mig ett nytt franskt uttryck - Pot du vin = mutor. Igår lärde jag mig ett annat Je donne ma langue au chat = Jag ger upp.
De är sannerligen lustiga fransmännen, hur tusan skulle man begripa de uttrycken om ingen förklarade dem?
Nytt verb för dagen - Augmenter = öka, höja, stiga

"Att lägga näsan i blöt"

Fotograf: Jean Christophe Natorp, France.
Denna baggen har varit alldeles för nyfiken och snosat på märkta tackor. Då blir nosen så här fin :-)

Kurs i Delegerad läkemedelshantering

Paratuberkulos i tarmen hos får. Bild från Frankrike. Paratuberkulos förekommer visst bara hos nötkreatur i Sverige och inte hos får. Och det är ju tur. Ser inte så himla trevligt ut... Fotograf: Jean Christophe Natorp, France

Ny kurs i Fårhälsovårdens regi:

Kurs i Delegerad läkemedelshantering
(även kallad C15-kurs) Behöver du gå? Det finns platser kvar!
Jordbruksverket har fastställt regler för hur veterinärer får lämna ut och förskriva läkemedel för behandling av livsmedelsproducerande djur. Det krävs bland annat att djurägare och djurskötare skall ha en viss utbildning för att veterinären skall få lämna ut läkemedel för delegerad behandling.
Svenska Djurhälsovården arrangerar utbildningar så att du som föder upp grisar, får, get och slaktnöt skall kunna använda dig av delegerad läkemedelshantering. Målet med kursen är inte bara att uppfylla Jordbruksverkets krav. De vill att kursen ger dig praktiska råd och ökad kunskap som du har nytta av i ditt dagliga arbete.
Tisdagen den 16 oktober, 2007 håller Svenska Djurhälsovården i Linköping kurs för får och nöt. Har du frågor eller vill anmäla dig ring Ulrika Andersson på tel. 013-270690 ( ulrika.andersson@svdhv.org ) alt. Britt Isaksson på tel. 013-270190 ( britt.isaksson@svdhv.org )
Det kommer även att ordnas kurser på andra platser i landet. Ring gärna närmaste kontor för information.
Välkomna!Svenska Djurhälsovården AB