29 August 2007

NSA North Sheep 2007

Fotograf: Michaela Engström, http://sheep-pics.org/?action=view&id=96

Den 6 juni hölls NSA North Sheep i England.

Förväntningarna var ca 6000 besökare från 11 länder. Dessa överträffades när mer än 8000 besökare kom, varav 100 var utländska intessenter.
Där var 197 utställare inklusive 38 rasföreningar.

Som jag nämnde i tidigare inlägg, funderade jag på att åka. Jobbet kom tyvärr i mellan för min del.
Eftersom näringen var så hårt drabbad efter Mul- och klövsjukan utbrottet 2001, hade de möjlighten att ansöka om pengar för att kunna bjuda in utländska besökare.
Nästkommande North Sheep hålls om 2 år, den 1 juni 2009.

Följ denna länk för att läsa mer:

Export av livdjur från Storbritannien

Idag hittade jag denna artikeln hos ATL. Storbritannien kan återuppta exporten av livdjur eftersom Mul- och klövsjukan har kunnat isoleras till ett enskilt område.
Det gläder mig. Självklart ska utbrott av sådana här allvarliga sjukdomar tas på fullt allvar och försiktighets principen bör råda, men de brittiska bönderna blev hårt drabbade 2001.
De hade precis börjat komma igång med livdjursexporten, den tilläts från juni 2006. Drygt ett år senare stoppades den, förhoppningsvis tillfälligt.
Vid lantbruksmässan i Paris ville de trevliga herrarna från England knappt prata om det stora utbrottet de hade. De bytte snabbt samtals ämne och sa att det var bakom dem och nu tittade man bara framåt med satsningar på export av livdjur.
Läste på en drabbad gårds hemsida om utbrottet där de beskrev hur epidemin närmade sig dag för dag och hur de kunde se röken från kadaver som brändes hos granngårdar. Slutligen kom smittan även till dem och deras mångåriga avelsarbete försvann. Dessutom blev gården spärrad och det dröjde länge innan de kunde skaffa nya djur. Synd att jag inte har kvar länken till deras website, det var ganska gripande läsning,
2001 fick 6 miljoner djur destrueras (4,9 miljoner får, 0,7 miljoner nötkreatur och 0,4 miljoner grisar).

Här är en karta med alla konstaterade fall de hade 2001:

http://footandmouth.csl.gov.uk/
http://www.defra.gov.uk/footandmouth/