11 August 2007

Kommentera mera!

Hmmm.... jag skriver visst bara för mig själv.
Utifall det skulle vara någon som läser min blogg, så får ni gärna lämna kommentarer och synpunkter. Önskemål om vad jag ska skriva om etc.
Tack på förhand!

Charollais


I Frankrike finns det en fårras som heter Charollais, samma uttal som för nötkreaturen Charolais, fast stavas med två L.

Mellan 40-50% av Frankrikes exporterade får (livdjur) är Charollais. Rasen finns i mer än 20 länder och har bl.a. exporterats till både China och Canada.
Det är en mycket uppskattad ras både som faderras och renrasig bland köttproducenter.
I Storbritannien är baggarna den näst vanligaste rasen i korsningsaveln.

En fullvuxen bagge väger mellan 100-150 kg och tackorna mellan 75-110 kg.
I snitt får de 1,85 lamm per tacka och den dagliga tillväxten är, för dag 30 till dag 70, i snitt 340g per dag. 70 dagars vikten är i snitt 29,5 kg. Ett slaktat lamm klassas för det mesta som U.

Baggarna används i aveln från 7 månaders ålder upp till de är tio år. De anses vara effektiva och fungerar ypperligt i året runt produktion.
Eftersom varken huvudet eller bogen är utmärkande stort/stora, så ger rasen lätta lamningar. Charollais tackorna har goda modersinstinkter.
Vad gäller deras brunst så är min franska lite för dålig än, för jag tycker mig förstå att deras brunst är säsongsstyrd, men har sett uppgifter om att de lammar från december till maj, så det vete tusan hur det är med den saken....

Innan jag besökte Salon d'agriculture i mars så verkade denna rasen riktigt spännande, men efter att ha sett dem på riktigt så måste jag säga att de är rätt fula.
De har nämligen inte så mycket hår/ull på huvudet och öronen, så de ser ut som råttsvansar i skallen.

Tidsfördriv

När jag letade arbete så sökte jag en tjänst i ett multinationellt företag för jag trodde att det skulle vara en utmärkt arbetsplats att utvecklas på.

Nu efter två månder på mitt nya jobb kan jag konstatera att min bild av den här typen av företag var litet överpositiv.

Det är nämligen svårt att arbeta i ett företag som har olika kulturer, språk, tidszoner etc.
Ärligt talat så känns en småföretagare i Sverige mer välorganiserad.

För att rensa hjärnan kvällstid så roas jag av att lägga pussel på nätet. Det är beroendframkallande! http://www.jigzone.com/
Det var en av mina kollegor som tipsade om sidan en dag när jag var lite frustrerad över att amerikanarna inte hade svarat under natten.

Visste ni förresten att man måste ha arbetstillstånd i Schweiz? Eller att skattesatsen blir lägre om du är gift och lägre om du har ett barn och ännu lägre för nästa barn osv.
Och att de varje månad har något som de röstar om? Här är det folket lokalt som bestämmer.