I Frankrike finns det en fårras som heter Charollais, samma uttal som för nötkreaturen Charolais, fast stavas med två L.
Mellan 40-50% av Frankrikes exporterade får (livdjur) är Charollais. Rasen finns i mer än 20 länder och har bl.a. exporterats till både China och Canada.
Det är en mycket uppskattad ras både som faderras och renrasig bland köttproducenter.
I Storbritannien är baggarna den näst vanligaste rasen i korsningsaveln.
En fullvuxen bagge väger mellan 100-150 kg och tackorna mellan 75-110 kg.
I snitt får de 1,85 lamm per tacka och den dagliga tillväxten är, för dag 30 till dag 70, i snitt 340g per dag. 70 dagars vikten är i snitt 29,5 kg. Ett slaktat lamm klassas för det mesta som U.
Baggarna används i aveln från 7 månaders ålder upp till de är tio år. De anses vara effektiva och fungerar ypperligt i året runt produktion.
Eftersom varken huvudet eller bogen är utmärkande stort/stora, så ger rasen lätta lamningar. Charollais tackorna har goda modersinstinkter.
Vad gäller deras brunst så är min franska lite för dålig än, för jag tycker mig förstå att deras brunst är säsongsstyrd, men har sett uppgifter om att de lammar från december till maj, så det vete tusan hur det är med den saken....
Innan jag besökte Salon d'agriculture i mars så verkade denna rasen riktigt spännande, men efter att ha sett dem på riktigt så måste jag säga att de är rätt fula.
De har nämligen inte så mycket hår/ull på huvudet och öronen, så de ser ut som råttsvansar i skallen.
No comments:
Post a Comment