Följande text är från Jordbruksverket:
Bluetongue i Danmark medför restriktioner i Skåne
Ett fall av djursjukdomen bluetongue har konstaterats på ön Lolland i Danmark.
Danska myndigheter har med anledning av utbrottet inrättat skydds- och övervakningszoner i enlighet med EU:s regler. Övervakningszonen sträcker sig in över delar av Skåne och där har Jordbruksverket fastställt restriktioner.
Restriktionerna innebär bland annat att det är förbjudet att föra ut idisslare, t.ex. nötkreatur, får, getter och hjortar, från övervakningszonen.
Bluetongue orsakas av ett virus som sprids genom svidknott.
Sjukdomen drabbar inte människor, vare sig via kontakt med smittade idisslare eller genom bett från infekterade svidknott. Bluetongue har aldrig förekommit i Sverige men sjukdomen har den senaste tiden fått en stark spridning norrut genom Europa.
Det första fallet i Danmark bekräftades sent under lördagen när ett får i en besättning i Sakskøbing på ön Lolland konstaterades ha bluetongue. Danska myndigheter har infört restriktioner för att begränsa spridning av sjukdomen. I enlighet med EU:s regler införs olika typer av zoner med utgångspunkt från utbrottet. Den yttre gränsen för övervakningszonen går 150 km från den smittade gården och det innebär att zonen går in i Skåne.
Jordbruksverket har beslutat att restriktionerna i Skåne ska gälla i följande kommuner: Helsingborg, Bjuv, Svalöv, Eslöv, Sjöbo, Ystad, Landskrona, Kävlinge, Lomma, Staffanstorp, Bjurlöv, Lund, Malmö, Svedala, Skurup, Vellinge och Trelleborg. - Danska och svenska myndigheter inför restriktioner för att förebygga vidare spridning av sjukdomen via djurförflyttningar. Men eftersom bluetongue spridit sig kraftigt i Europa den senaste tiden är risken ändå uppenbar att sjukdomen förr eller senare kommer även till Sverige via svidknott, säger Leif Denneberg, chefsveterinär på Jordbruksverket.
Det är tillåtet att förflytta idisslare inom zonen och in till zonen, men förbjudet att flytta djur ut från zonen. Djurägare kan dock ansöka hos Länsstyrelsen i Skåne om dispens för att få transportera djur ut från zonen direkt till slakt.
Bluetongue bör misstänkas om en eller flera idisslare uppvisar symtom såsom feber, sårig och svullen slemhinna i mun och nos, kraftig salivering och hälta. Vid kraftig sjukdom hos framför allt får kan tungan i vissa fall bli svullen och blåaktig, därav namnet bluetongue.
Nötkreatur har som regel lindrigare symtom. En djurägare som misstänker bluetongue i sin besättning ska omgående kontakta veterinär.
För djurägare som har frågor om bluetongue är det möjligt att ringa Jordbruksverket mellan kl. 10.00 och 16.00 under söndagen på telefon 0771-223 223. På vardagar är telefonerna öppna 8.00-16.30 med lunchstängt 12.00-13.00.
Information om bluetongue hos Statens Veterinärmedicinska AnstaltInformation om bluetongue hos Fødevarestyrelsen i Danmark
May Day, Bealtaine, The Start of Summer!
1 year ago
No comments:
Post a Comment