27 November 2007

Första dagen bjöds på övergripande information, medan dag nummer två dök ned i hur socialförsäkringen fungerar i Frankrike, försäkringar och vilka djursjukdomar som det är obligatorisk provtagning för.
Socialförsäkringsdelen var ok, men liksom för försäkringar, kunde vi inte få konkreta exempel då det är beroende av så många individuella faktorer.
Däremot var lektionen för djurhälsa mer intressant. För nötkreatur finns det en solidarisk fond, där 100% av bönderna som håller kor bidrar. Fonden hjälper till att underlätta för bönder som råkar illa ut på grund av sjukdom bland djuren.
Veterinärerna försökte införa samma upplägg bland lammproducenterna med ökade provtagningar, men det fick inget större gensvar.
För får görs obligatoriska tester för Scrapie på slakterierna och avelsbagggar säljs genotypade. Brucellose testas vart 5:e år bland 25% av tackorna samt på inköpta djur.
Sen rekommenderas tester för Chlamydiose och Salmonellose i samband med inköp av livdjur. Paratuberculose och Maedi Visna har inga rekommendationer med förekommer ofta, så jag skulle definitivt kolla upp det också i samband med köp.

Idag var vi 7 personer som gick ut och åt på restaurang tillsammans. Kvällen avrundades sedan på en pub.
Nu ska ni veta att det är nästan 10 år sen som jag gick ut två kvällar på raken. Detta sällskapet är verkligen helt underbart.
Vanligtvis så känner jag mig lite som femte hjulet och undrar vart jag ska ta vägen, men med dessa härliga lantbrukare så flyger tiden iväg.
Ännu ett bra avslut på dagen. Frågan är hur ska jag kunna återvända till mitt dagliga liv?

Första dagen

Så har kursen börjat och jag har mött de andra deltagarna.
Förutom mig, så är det britter och irländare.

Först måste påpekas att det är så himla skönt att omges av likasinnade människor, när man inte behöver försvara att man faktiskt gillar lantbruk. Gårdagen var enbart förnöjsam. Vi är nio som bor på samma hotell, varav 5 är irländare, så givetvis slutade gårdagen på puben.

Jösses vad irländare är positiva hela tiden! Ska försöka att få med mig en tiondel av vad de har. Skulle jag anamma samma maner som dem, skulle nog mina närmsta och kollegor tvinga mig till drogtest LOL.

Så gårdagen var full av skratt. En bra start på kursen.

Jag är den enda som vill satsa enbart på lammproduktion. Många är inriktade på nötköttsproduktion med Limousin, några vill hålla på med mjölkkor, ingen pratade om grisar eller fjäderfä, men det är faktiskt en som håller lamor.

Nu har jag inte mera tid, dags att åka!

25 November 2007

Vallskötsel

Idag skulle vi besöka en gård till salu samt göra ett studiebesök.
Tyvärr hade det blivit ett missförstånd så det fanns ingen som mötte oss vid gården som skulle vara till salu. Ingen människa åtminstonde, bara en trevlig brun Border Collie. Blev nästan sugen på att hiva in den i bilen ;-)

Så vad gör man i Frankrike om ett besök blir inställt? Givetvis svänger man in vid närmsta restaurang och äter en tre rätters meny och tar god tid på sig. Vad annars?

LOL.... men det var trevligt. Idag var även ena rådgivarens sambo med.

Efter lunchen besökte vi en lantbrukare som gick efter devisen, ta god hand om din jord, repektera gräsets behov, samarbeta med andra bönder för maskiner och krångla inte till det med fåren.

Rent praktiskt innebär det att han på 40 ha håller 330 tackor av rasen Limousin som är en härdig ras som brunstar året om. Här var lamningen vid två tillfällen, september och december.
Gödseln fördelas på hela arealen och sprids helst vid flera tillfällen under säsongen. Körs ut direkt från ströbädden, läggs alltså inte i stuka innan.
Alla beten är omgärdade av fårsstängsel, men delas i mindre stycken med hjälp av elstängsel, system Ridley Rappa. Hela flockan, 330 tackor hålls på samma ställe och har bara bete för 2-3 dagar innan de avancerar till nästa stycke.

Detta system ger gräset tid till återhämtning. Ingen plöjning, bara gödselspridning samt höskörd. Dock problem med vildsvin och mullvadar. Mullvadarna dödas med hjälp av fällor som lantbrukaren ansåg vara effektivt om det gjordes nåt sånär regelbundet.

Vildsvinen däremot var värre och de hade verkligen lyckats ställa till det bitvis.

För fåren så släpps 9 baggar till 330 tackor i mitten av april och tas sedan bort i början av juni. Sen kommmer baggarna tillbaks i juli för att betäcka dem som inte är dräktiga. Tackorna scannas inte och inga lamm föds upp artificiellt.

I snitt produceras enbart 1 lamm per tacka och lantbrukaren skrattade gott och sa att om man läser kalkyler som INRA har och jämfört med motsvarande produktionsinriktningar så skulle det vara en mycket dålig avkastning ekonomiskt på systemet, men för han gjorde det 15000-18000 Euro per år. Med liten arbetsinsats och med mycket glädje i arbetet.

24 November 2007

En lång dag

Steg upp klockan 7 och hämtades 9:20. Först åkte vi 20 minuter för att hämta upp rådgivare nr 2. Skrev att det skulle blir tre, men det blev två och det räckte gott och väl

Språkproblem fanns det visserligen, men dagen kändes mera som en utmaning vad gäller kulturskillnader. Vi beökte nämligen tre gårdar, varav två var till salu.

Båda två hade lite speciella förutsättningar. En ägare och en arrendator som byggt något på gården, så i princip var det två säljare.

På första gården hade rådgivarna förvarnat mig om att ägaren och arrendatorn inte kom överens. Det var tur, för annars hade det hela blivit om möjligt än mera förvirrande när arrendatorn klankade ner på det mesta.

Samma här, standarden är inte som i Sverige, men bostadshuset var ganska charmigt ändå, men kräver en hel del renovering, både utvändigt och invändigt.

Ladugården var visserligen gammal, men vacker. Försökte föreställa mig hur den skulle se ut när mjölkkorna försvann och det skulle vara mindre geggigt runt omkring.

För min produktion skulle jag behöva komplettera med ett tunnel/växthus för fåren. Det finns plats för det bakom ladugården.
Ett minus, kommunalt vatten.

40 ha åker ingår, väl samlat, nedanför gården. Lättåtkomligt med flera vägar kantade av björnbärs häckar som skulle göra fårflyttningar mycket enkla.

Nuvarande mjölkproducenten har tagit väl hand om åkrarna som var i utmärkt skick. Syns dock inte på ovanstående bild som visar hörnet på en beteshage.
Jordarten var grov sand, hmm, har glömt alla termer för jordarter, men ni får en idé i alla fall. Ph lågt, nödvändigt att regelbundet tillföra kalk och gödsel eftersom jorden inte håller kvar näringen.

Pris 150 000 Euro. Klart intressant.

Har inte mera tid nu, texten kommer uppdateras senare.

23 November 2007

Framme!

Kom fram till Limoges runt 21:00. Det var enkelt att hitta hotellet med hjälp av en GPS.
Vi uppdaterade den innan jag åkte så nu ska förhoppningsvis all data vara korrekt.

Husen har inte samma yttre standard som man är van ifrån Sverige. Oftast saknar betongväggarna puts och på gatan där hotellet ligger är de flesta husen trist grå, vilket ger mig känslan av att ha hamnat på en bakgata.

Nu är det inte så, utan det är helt enkelt jag som inte har rest så mycket.

Hotellet är trevligt. 36 rum på tre våningar. Mitt rum ligger högst upp.

21 November 2007

Helgbesök

Oavsett datorns skick, så närmar sig fredagen med stormsteg.
Igår fick jag helgplaneringen från rådgivarna.

Lilla jag, kommer ha tre rådgivare (!!) med mig hela helgen. Bara för min skull kommer de följa med på fyra gårdsbesök. Givetvis är jag mycket tacksam för deras engagemang, men samtidigt gör det mig lite generad att deras helg ägnas åt arbete. Nu har en av dem försäkrat mig om att det verkligen inte är något problem utan det kommer bli ett rent nöje.

Lördag morgon, 9:30, blir jag hämtad vid hotellet. Klockan 11:00 är första gårdsbesöket. Det är en gård på 40 ha som är till salu. Vet inte om det finns någon nuvarande produktion.
På eftermiddagen har de planerat in ett studiebesök hos en lammproducent.

Söndagen blir likadan, hämtning 9:30 med ett möte inplanerat till kl. 11:00. Har inte förstått om det är ett studiebesök eller en gård som är till salu. Just nu spelar inte det någon roll för jag uppskattar båda alternativen. De har i alla fall lamm- och nötköttsproduktion på den gården.
Efter lunch blir det studiebesök hos en lantbrukare som föder upp en lokal fårras - Limousin.

Gissningsvis kommer det inte bli några problem med nattsömnen då det blir drygt 7 timmar i bil på fredagen, efter att först arbetat nära full dag och sen med gårdsbesöken sover nog fröken fårmänniska som en klubbad säl natten till måndagen. :-)))

Och då börjar kursen!

Datorstrul

Det har inte blivit många inlägg den senaste veckan. Det beror varken på latmasken eller skrivkramp, utan min dator som har krånglat.

Min kollega som är data ansvarig hjälpte mig att ta isär laptopen. Jösses vilket projekt!
Det är en LG som givetvis garantin precis har gått ut på. Efter mycket om och men lyckades det. Visste sedan innan att det är kontakten för laddkabeln som glappar och att den skulle behövas skruvas eller lödas fast.

Eftersom jag tidigare arbetade inom elektronikindustrin som montör/lödare så kändes inte det som ett problem. Dessvärre var datorn mindre genomtänkt på insidan än utvändigt, för kontakten hade bara en lödpunkt som var möjlig att komma åt. Sedan fanns det inget stöd omkring den. Hur tusan det är meningen att det ska hålla för dagliga i och urtagningar av sladden vete tusan. Men förmodligen ska det gå sönder, så de kan sälja fler datorer.

Det gick inte att fixa problemet, så nu överväger jag om datorn ska lämnas in för reparation (moderkortsbyte + arbete)men det kommer uppgå till halva datorns värde. Skulle det vara bättre att köpa en ny istället? Kanske, men förutom glappet i kontakten så funkar den utmärkt.
Måste fundera lite mera på det och fortsätta att irriteras över att en hand får hålla i kabeln medan den andra dansar fingervalsen till blogginlägg och annat.

17 November 2007

Det drar ihop sig

Nu börjar det dra ihop sig, om en vecka befinner jag mig i Limoges. Reser dit nästa fredag! :-)
Sedan ska antingen en eller två dagar ägnas åt gårdsbesök i regionen. Hade kontakt med en av rådgivarna under veckan men har ännu inte fått några detaljer.

Även om jag verkligen ser fram emot dessa två veckor, så smyger sig stressen sakteligen på mig. En självskapad press, en längtan att förändra livet och återfinna den dagliga glädjen i mitt arbete ligger bakom. Det nuvarande tvingar mig till ständiga vita lögner då mitt ansvar är att behålla/skapa goda relationer och förmedla information samtidigt som jag representerar företaget. Då går det inte att återkomma till en kund "Tyvärr kan jag inte svara på din fråga eftersom mina kollegor ännu inte har försett mig med nödvändiga uppgifter, trots att det var tre dagar sen ni frågade". Nej, istället gäller det att hålla positionerna, även om det inte motsvarar vad man egentligen känner.

Det kan låta betydligt enklare än vad det faktiskt är, då mitt jobb innebär massor av olika kontaktpersoner, både internt och externt. Mer och mer dröjer sig känslan av att vara otillräcklig kvar.

Jag saknar möjligheten att kunna ta egna beslut, att här och nu kunna bestämma något. För mig innebär all produktion, oavsett om det är inom lantbruk, industri eller IT, att man ständigt arbetar med att förbättra och optimera arbetsättet. Den senaste veckan har det flera gånger känts som att försöka trampa vatten i ett kärr.

Nu är min personlighet, som ni säkert förstått, lite dystert lagd ibland, så nu gäller det att mobilisera så mycket positiv energi som möjligt. Det kommer behövas, rådgivare är just rådgivare för att de ska grilla ens idéer. Då gäller det att kunna förmedla sin idé på bästa vis, sedan lyssna, därefter finslipa planerna ytterligare utan att stoppas av sitt ego, skaffa allierade som finns där och stöttar när det är tufft (för det blir det garanterat) och sedan slutligen genomföra det hela.

Oavsett hur bökig och omständig den kommande veckan på jobbet må bli, så ska jag ta det med en klackspark, för nu gäller det!

14 November 2007

E-handel med fårsperma

Ikväll fick jag upp ögonen för en brittisk online butik där det kan inhandlas fårsperma.
Rams4ewe. Onlineshop for semen. English

Visst låter det knäppt, men samtidigt mycket smidigt. Nu börjar det bli sent och därför orkar jag inte leta så noga för att hitta eventuell mer information om spermans koncentrationsgrad, det får bli en annan dag.

För export inom EU finns det 7 baggar tillgängliga, Charollais och Texel. Nedan finns tre av dem.

GRIMSTON GEORGE - ZPH 6053
ARR/ARR
Sire: ZVY 4090 Lowerye Eric Dam: ZFY 1134 Full si
Semen Located at:malvern
Export to: EU
GRIMSTON GEORGE - ZPH 6053
EBV’s - Scan 8.73, Muscle 5.29, Fat -0.77, Breed Index 430George was CT scanned as a lamb with excellent results. He has been used as a stock sire for 2007 and has produced some quality, muscularlambs. George’s CT results and the 2007 lamb scanning results are available from our website. If you need a correct, good looking, deepmuscled ram with excellent growth and balanced figures - George is the one for you.
Sire of the 1st choice Charollais sire reference ram - XPH 7003Index 458 - 4th in the Signet listingsHighest muscle EBV in Signet lists this year - 39.5mm
£30 PER DOSE (discount for 10 or more doses)
Available for export.

Southam Charollais Flock – NE (Established 20 years)
SOUTHAM BOB THE BUILDER NE 1083
ARR/ARR
Sire: NE 8217 Southam Kojak Dam: NE 8097
Semen Located at:Malvern
Export to: EU
One of the breeds greatest sires. Champion ram in Welsh Region 2002 and 2003. Breed Champion Royal Welsh Show 2003. Male member of Interbreed Champion Pairs & Interbreed Champion Group of 3, 2003. Sired 5000gns top price ram lamb Worcester Premier Sale 2003, second highest price 4,400gns 2004 and top price 6000gns 2005. He sired Southam Fiona who sold for 3500gns which was the top price in our 2006 production sale.
£25 per dose(over 10 doses £20 each)
Available in straws to EU export standard

HANDBANK JACK THE LAD PRH 03 014
ARR/ARR
Semen Located at:Malvern
Export to: EU
HANDBANK JACK THE LAD PRH 03 014Sire Reference Scheme Index 300 Signet Sheep Breeder Index 300Scan Wt EBV 7.78, Muscle Depth EBV 3.74, Fat Depth EBV 0.68,Muscularity EBV 6.92
Selected as a Sire by ETS 2003. Recommended by PRT in 2004. Supreme Champion, Honley Show 2003. Champion Texel Hope Show in 2003 and 2004. Champion Texel Penistone Show 2005. 340 progeny by August 2006. Sired Penistone Show Supreme Champion 2006. Sire of Langford Leader Again sold Worcester 2006 for 3,700gns. Semen exported to USA, Belgium and N Ireland in 2006. Still in the top 5% on Index, Muscle Depth and Muscularity.
Semen available for export to Europe
£20 PER DOSE

13 November 2007

Inför semineringen

Lite sent för nedanstående tips från Djurhälsovården, men jag gillar deras beskrivning av en kokande gryta så jag kopierar in texten för kommande säsonger.

http://www.svdhv.org/dhvhome.html
Att tänka på inför höstens semineringar (AI)/betäckningar.

Tackorna

  • Välj tackor som har en dokumenterat god fruktsamhet, ett bra juver och funktionella
    spenar. (Tackor med sneda/knöliga juver skickas till slakt, liksom de som behandlats
    för juverinflammation).
  • Tackorna skall vara avvanda minst 6 veckor före AI.
  • Tackorna skall vara vid gott hull (3-4), men inte feta.
    Öka eventuellt utfodringen successivt under ca 3 veckor före beräknad brunsttopp.
    Denna sk flushing har god effekt på tackor som är i underhull före betäckningen, men
    sämre på tackor som redan är i god kondition.
    Mineral- och vitamintillskott (speciellt vitamin E och selen) kan ges vid behov minst 2
    månader före AI.
  • Klipp tackorna före betäckningen, eftersom hantering av tackorna efter AI/betäckning
    kan påverka fostrens implantation i livmodern. Klippta tackor får ökad aptit. Speciellt
    viktigt för de som behöver öka i hull. Själva hanteringen anses också kunna bidra till
    stimulering av brunstens igångsättande.
  • Kontrollera tackornas tänder, leder och klövar (verka?).
  • Tackor med dåliga modersegenskaper, tidigare slidframfall eller osäkra galltackor slås
    ut.
  • Behandla vid behov mot ekto- och endoparasiter.
  • Försök brunstsynkronisera tackorna (se nedan)

Brunstsynkronisering ( i korthet).

Mål: samlad inseminations-/betäckningsperiod med åtföljande koncentrerad lamningsperiod.
Vanligtvis används den sk baggeffekten vid brunstsynkronisering.
Brunstsynkroniseringen måste ske före normal brunstsäsong.
Flytta tackorna bort från baggarna snarast efter avvänjningen. Tackorna skall vara utom synhör-
och lukthåll för handjur under minst 6-8 veckor före AI/betäckningen.
Introducera under 1-2 dagar minst en aktiv, äldre bagge/20 tackor - ca 3 veckor före planerad
brunsttopp.
Låt baggen gå tillsammans med flocken i ett begränsat utrymme där baggen/-arna får
möjlighet att komma i kontakt med alla tackorna (skall vara som en ”kokande gryta”).
Tag bort baggen/-arna efter 1-2 dagar.
Inget artificiellt ljus.
Börja kontrollera brunsten minst 2 (helst 3) ggr per dag efter 14 dagar med hjälp av
teaserbagge* med stämpeldyna, bagge med förkläde eller genom att låta brunstiga tackor söka
och komma i kontakt med en äldre aktiv bagge i en box (ev med tak över).
Skilj ifrån de tackor som söker kontakt med baggen och verkar brunstiga - inseminera.
En ny brunsttopp kommer vanligtvis ca 1 vecka efter den första.
-----------
* med teaserbagge menas en steriliserad bagge där man på ett eller annat sätt kirurgiskt
omöjliggjort för spermierna att komma ut, men där baggens könsdrift kvarstår opåverkad.
Baggarna
Om betäckning med bagge planeras bör även baggarna noggrant förberedas i god tid före
betäckningssäsongen. Information om detta finns i en artikel i FÅRHÄLSONYTT nr 2/2005
med en kortvariant på hemsidan: www.lammproducenterna.org - under seminbaggar.

11 November 2007

Nygamla böcker

Tips om intressanta begagnade böcker om får som är till salu på Tradera:

Får / Lamm / Erik Sjödin 1974
HUSDJURSLÄRA - Jättebok HERMODS - hästar - kor ...
SVENSK FÅRSKÖTSEL av Nils Insulander - Intressa...

Själv letar jag efter motsvarande litteratur på Ebay i Frankrike.
En rolig men tidskrävande syssla!

Stövelinköp

http://www.sxc.hu/photo/824872
Har inga lämpliga skodon för lantbruk här nere och inför studiebesöken behövs stövlar.

Visserligen föredrar jag låga arbetsskor med stålhätta när jag arbetar med får, men det fanns inte i den Granngården liknande affären jag besökte idag. Istället blev det gummistövlar med stålhättor.
Det som är lite trist med stövlar är att jag har små fötter och av nån anledningen tillverkas 36/37 stövlarna alltid med kortare skaft.

Ja, jag har små fötter, men det innebär inte att benen är kortare!
Det är så opraktiskt när stövlarna slutar mitt på vaden.
När jag arbetade för en lantbrukare i Sverige som har köttdjur och djuren skulle fösas undan innan gångarna kunde skrapas, då lyckades det alltid hamna gödsel precis ovanför stövelskaftet...

Men i och för sig är det inte tänkt att jag ska jobba med nötkreatur och får har ju som bekant mycket bättre konsistens på sin avföring! :-)

10 November 2007

Kursinfo

Igår kom mer information om kursen.
Det är just nu totalt 14 anmälda inklusive mig. Kan bara se namn och adresser och då verkar det vara:
  • 3 från Irland
  • 5 från Storbritannien
  • Samt 6 personer som redan är bosatta i Frankrike.

I brevet fanns det också ett preliminärt schema. Det ser ut att vara 8 studiebesök inbokade utöver lektioner/föreläsningar.

Hotellet är redan ordnat så jag bryr mig inte om att krångla för att hitta något annat då det verkar helt ok. Det ligger inne i Limoges, medan lantbruksskolan, där vi kommer hålla till, ligger 15 minuter utanför. Enligt brevet är det därför nödvändigt att ha tillgång till bil.

Det var lite synd, för jag hade funderingar på att ta tåget och därmed undvika en massa extra kilometer på min bil. Har nämligen redan passerat 10000km sedan jag köpte den...

Det är de dagliga resorna till jobbet som gör att det tickar på allt för fort. Men nu får jag ställa in mig på att det snart är 15000km och dags för service istället.

8 November 2007

Idag bestämdes preliminärt att helgen innan kursen börjar kommer ägnas åt att resa runt med två rådgivare i regionen och titta på lantbruk som är till salu!

Det kommer bli riktigt roligt och framförallt intressant.

De är medvetna om att jag fortfarande har en hel del att klara ut innan det är dags, men de tyckte ändå vi skulle ta tillfället och titta på en del saker när jag kommer till Limousin.

7 November 2007

Antagen!


Antagen!! :-)

Fick veta idag att jag har antagits till kursen i Limoges. Så nu åker jag dit i slutet av November.

Ledsen förresten att inga inlägg har skrivits. Har haft riktig riktig magsjuka för andra gången i mitt liv. Hade nästa glömt bort vad otrevligt det är.

Ni vet, när det håller i sig i flera dagar och man inte vet var man ska ta vägen. När det inte längre finns något kvar att häva ur sig och kroppen försöker pressa ur en det sista, men det är bara tårarna som rinner... Första gången jag kräkts blod av ansträngning. Kan tydligen hända, fast jag tyckte att det var mindre mysigt mitt i natten.

Men nu är jag pigg och alert igen. Hann med både gymmet och fransk lektionen efter jobbet!


3 November 2007

1 November 2007

EU gör det lättare för småslakterier

http://www.sxc.hu/photo/758912
Följande artikel kommer från ATL.

EU gör det lättare för småslakterier
Småslakterier kan slippa ha en veterinär på plats under slaktbesiktningen. EU-kommissionen har beslutat att nationella myndigheter kan besluta om undantag.
Dokument
Läs hela ändringförordningen (pdf)
I Sverige blir det Livsmedelsverket som kan besluta om undantag från kravet på veterinär vid slaktbesiktning.Undantaget kan beviljas för slakterier som inte slaktar på heltid. Istället för veterinär måste man ha en officiell assistent på plats som gör besiktningen.Ett undantag från veterinärkravet ges bara om Livsmedelsverket anser att förhållandena på slakteriet är bra.