12 August 2007

Transponder utfodring

Transponder utfodring till får känns som ett mycket bra alternativ när tackorna får kraftfoder.

Vid traditionell utfodring på foderbord blir det både stressigt och en mycket hög ljudnivå, där tackorna trängs för att kunna äta så mycket som möjligt.
Givetvis äter de största och fetaste mest, medan de små tackorna som skulle behöva extra blir utan. Detta problemet kan lösas genom att gruppindela tackorna, men man kommer fortfarande inte undan ljudnivån. Ärligt talat så är det inte roligt att ha får, när de börjar bräka så mycket de bara orkar så fort de får syn på dig. Och det gör de oavsett om det är dags för kraftfoder eller ej. De blir som kraftfoder-junkies, inget annat existerar än att få mera. Hörselskydd med radio blir ett måste.

Transponder utfodring är fortfarande ganska ovanligt i Sverige och det verkar vara likadant i Frankrike. Det fungerar så att fåren antingen har en transponder i en halsrem eller i öronmärket, de går in i en foderstation anpassad för en individ åt gången, datorn läser av deras ID och kraftfoder portioneras ut i flera små portioner under dagen vilket ger bättre våmmiljö. Man kan bestämma på individnivå hur mycket kraftfoder de ska ha.
Det ger också en god överblick vilka som har ätit sin dagsranson. Om de inte har ätit kan det vara ett sätt att tidigt upptäcka sjukdomsproblem som mastit och foderleda.

Problemet verkar vara att få en bra lösning på själva stationen, så ranghöga tackor inte kan trycka undan mer ranglåga djur och stjäla deras mat. De flesta av de system som används idag är från början byggda för antingen kor eller svin.

Anders E som driver websiten Feedauto, http://feedauto.edbro.se/ där transponder utfodring kan diskuteras, avslöjade i våras att LG Produkter och Nedap håller på med en prototyp som förhoppningsvis kommer i slutet av 2007 alternativt början av 2008.

Vid Oviken Ost har de en anläggning från De Laval. De sa att de var nöjda med detta systemet och att det inte var problem med trängsel vid automaterna.

Anläggningen från De Laval byggdes från början för getter, men har visats sig, vid forskning tillsammans med norska UMB (Norges Landbruksuniverstet) fungera bra även till får.

De Lavals foderstation, här med getter.

Jag kontaktade De Laval förra året, för att få mera information, men det tog ganska lång tid innan jag fick svar. Och när svaret kom så visade det sig, att det än så länge är en mycket dyr historia. Detta var alltså för drygt ett år sedan och produktutvecklaren/säljaren sa att de var nyheter på gång under hösten 2006, så förmodligen är inte mina uppgifter helt korrekta längre, men så här såg det ut då för 300 djur:

5 Stationer/automater som var och en kan förse 60-70 djur
300 Transpondrar med halsrem
FP204 Processor (datan)
Totalpris 340 000 - 360 000 NOK.

Det är möjligt att köpa en mindre anläggning och sedan bygga ut den. Det ska enligt uppgift inte bli någon större prisskillnad om man gör det i etapper eller bygger hela anläggningen på en gång.


Ska bli spännande och se vad LG Produkter och NEDAP kommer med!

2 comments:

Anonymous said...

Hej

Hör av dig så kan jag nog förmedla en begagnad konverterad koanläggning som är prisvärd.

Ju händigare eller mer tid du har själv ju billigare men lång ifrån de summor du nämnt ovan.

Anders, mail finns på feedauto sidan

Æ

Längtande fårmänniska said...

Hej Anders,

Kul att du har hittat hit :-)

Eftersom jag är fårlös så är det inte aktuellt med någon anläggning just nu.
Jag publicerar din kommentar för det finns säkert läsare som vill veta mera.
Anders hittar ni på:
http://feedauto.edbro.se/

Ps. Jag hör av mig längre fram...