20 February 2008

Dossier på G

Idag har jag äntligen fått ihop alla papper för ansökan om ung lantbrukare status.
Det hela har dragit ut på tiden eftersom det varit väldigt stressigt på arbetet i kombination med en distans kurs på universitetet.

Det tjocka kuvertet läggs på brevlådan imorgon med destination Limousin. Där kommer en man som arbetar för Adasea att sammanställa min dossier och assistera mig med min ansökan till de franska myndigheterna.

Förhoppningsvis kommer de fram till att min tidigare utbildning och erfarenhet är tillräcklig. Om inte innebär det att jag har mellan 6 och 12 månader i skolbänken kombinerat med praktik framför mig. Och då skulle mitt projekt försenas ett år så nu gäller det att ha tur så det kan undvikas.

Idag hade vi kundbesök på kontoret. Det hör till ovanligheterna att man möts på riktigt eftersom både vi och våra klienter arbetar i cyberrymden och därmed även kommunicerar med det mediet. Mötet var ok, dock lite stelt. För mig var det en ny kund som hamnat i min portfölj i och med omorganisationerna på arbetet.
Numer är det inte bara de svenska, norska, danska, finska, baltiska och tyska kunderna, utan nu ska även de engelska och irländska kundernas service skötas av mig. Har inte hunnit se över hur många det är än, men det är nog som en skock får på 100 tackor skulle jag tro. Tänk dig att du ska ha individuella namn på alla och känna till deras bakgrund, problem och egenheter. 50 individer kan man nog fixa, men resten blir som de där skygga tackorna som står och gömmer sig bakom de andra framfusiga damerna som tigger om att bli kliade bakom öronen. Skillnaden med kunderna är att de inte är speciellt skygga, de talar om att de finns, sen gäller det att prioritera. Vi får se hur det går.
Just nu pågår operation "Skyffla arbetet du inte hinner med till en kollega" eehh, eller, ingen erkänner det, men det skulle kunna uttryckas "passa på och bli av med tråkiga upgifter du inte vill göra själv". LOL!

Gissa vem som är längst ned på stegen som inte har någon annan att skyffla till?
På min nivå får man vara kreativ och hitta lösningar som förenklar uppgifterna istället.
Nu spelar det i och för sig inte så stor roll då jag vet att min tid i företaget är begränsad. Som jag nämnt tidigare försökte jag övertyga min arbetsgivare om att mina arbetsuppgifter skulle kunna utföras från ett hemmakontor. Det skulle göra att jag kunde behålla mitt arbete medan lantbruksverksamheten byggs upp även om jag är lokaliserad i en helt annan del av Frankrike.
Dessa förslag har bemötts med kalla handen så det blir det inget med. De anser att alla i teamet behöver vara på samma kontor för att intern kommunikationen ska fungera bra.

Kanhända att det stämmer. Att få informationsflödet att gå runt kan vara nog så utmanande i dagsläget.

Tips på administrativa arbeten som kan skötas från ett hemma kontor mottages tacksamt!
Och samtidigt undanber jag mig telefonförsäljningsuppdrag som i praktiken är det samma som att reta gallfeber på folk under kvällar och helger....

Om det är nya läsare som inte har orkat harva igenom äldre blogginlägg, kanske mitt projekt behöver upprepas. Till nästa höst, september/oktober, vill jag vara installerad som ung lantbrukare på en gård i Frankrike med lammproduktion. Gården ska helst vara hyrd, men har sett ett intressant ställe som fortfarande är till salu så vi får se hur det blir med den biten.
Siktet är inställt på 300 tackor men det är egentligen ganska öppet och beror mycket på den framtida gårdens förutsättningar. Skulle jag få tag på ett ställe som redan är anpassat för mjölkfår då skulle jag kunna tänka mig att satsa på det med vidareförädling av ost och yoghurt. Fast då skulle förståss antalet tackor vara mindre...

Framtiden får utvisa om det blir det ena eller det andra, eller kanske slutligen inget alls.

Förresten, en annan sak, jag hörde av en bekant att han skickat email till mig som aldrig kommit fram. Så om du vet med dig att du har skickat mail och jag inte har svarat, då kan det bero på att mailet aldrig kom fram. Skicka igen i sådant fall.

VM i fårklippning 2008

Nästa höst anordnas VM i fårklippning i Norge, 2-5 oktober 2008.
Det är visst första gången som detta arrangemang hålls i ett icke engelsk talande land!

Golden Shears World Championship 2008. Norwegian/English

.

18 February 2008

Lammkurser

Hushållningssällskapet i Kristianstad, Skånesemin och LRF Skåne erbjuder flera kurser relaterade till lammproduktion, kanske kan någon av dessa intressera dig?

Jag hade gärna gått kursen "Att producera fårost!". Om någon läsare går den tar jag tacksamt emot information om vad ni lär er under den dagen!


Avlivning och slakt av får/lamm i nödsituationer

Avlivning och slakt av får/lamm i nödsituationer

Startdatum: 2008-03-08
Anmälan senast: 2008-03-01
Innehåll: Deltagarna lär sig om aktuell lagstiftning, metoder, material, hygien m.m. för att korrekt genomföra avlivning och slakt i nödsituationer, samt förutsättningarna för att om möjligt ta tillvara kött och skinn. Praktisk förevisning av aktuella moment.
Antal timmar: 3
Plats: Bassholma slakteri, Munka Ljungby
Kurskod: 6235
http://kompass.lrf.se/Public/6235.aspx
Aktiviteten är delfinansierad med EU-medel via Landsbygdsavdelningen på Länsstyrelsen i Skåne län.


Slaktmognadskurs Lamm

Kurs på slakteri med en teoretisk start kring hur utfodring, miljö och arv påverkar lammets konformation och tillväxt. Efter detta ett praktiskt moment där deltagarna känner på levande slaktdjur och bedömmer deras kött- och fettansättning.

Startdatum: 2008-03-18
Anmälan senast: 2008-03-16
Innehåll: Vilka faktorer man lättast kan påverka som uppfödare och vilka parametrar som är viktigast att ta hänsyn till vid utsortering av slaktdjur tex, vikt, kön, fettansättning och utfodringsstrategi. Diskuterar även hur slaktens klassificeringssystem är uppbyggt. Deltagarna får sedan se slakten av djuren de känt på och vara med vid klassificering. Denna klassning kan de sedan jämföra med sina egna gissningar och på så sätt få en bättre uppfattning om hur ett slaktat lamm med en given klass känns då det är levande.
Målgrupp och förkunskaper: Lammproducenter
Kursmål: Ge ökad kunskap om rätt slaktidpunkt genom att få insikt i hur utfodring och miljö påverkar tillväxt, fett- och köttansättning. Efter genomgången kurs skall deltagaren lättare kunna bedöma rätt slakttidpunkt för sina lamm.
Övrig info: Kontakta Magnus Jönsson, Skånesemin tel. 0415-195 20 för att diskutera möjligheten att ta med egna slaktdjur till kursen.
Antal timmar: 5
Plats: Appeltorp slakteri, Tomelilla
Kostnad: 300 SEK exkl. moms
Kurskod: 6256
http://kompass.lrf.se/Public/6256.aspx
Aktiviteten är delfinansierad med EU-medel via Landsbygdsavdelningen på Länsstyrelsen i Skåne län.


Charkkurs, inälvor

Tillverkning av olika charkprodukter som pastej, paté, korv och rimmat av inälvor och restprodukter av lamm, gris och nöt.

Startdatum: 2008-04-01
Anmälan senast: 2008-03-25
Innehåll: Du lär dig olika recept och knep för att lyckas med pastejer och patéer. Du får också lära dig göra leverkorv samt rimmad tunga. Teori om salthalt, råvaror, processer och hygien går vi igenom ihop med de praktiska momenten.
Målgrupp och förkunskaper: Kursen är till för dig som vill förädla egenproducerat kött eller du som är landsbygdsföretagare med livsmedelsverksamhet. Gäller såklart även dig som vill starta upp med sådan verksamhet! Du bör ha lite förkunskaper om charktillverkning allmänt (saltning, råvarukunskap etc).
Kursmål: Du lär dig charktillverkning av inälvor och restprodukter. Skapa bättre lönsamhet genom att ta tillvara mer på slaktdjuret och öka förädlingsgrad.
Övrig info: Kursen är uppdelad på två dagar, 1-2 april. Lärare är Leif som är charkuterist på Bjärhus Gårdsbutik och Chark. Leif har mångårig erfarenhet och utbildning från SIK. Kursen arrangeras i samarbete mellan Hushållningssällskapet i Kristianstad och Smakplats.
För frågor kontakta Christer Yrjas 044 - 22 99 13 alt. christer.yrjas@hush.se
Antal timmar: 10
Plats: Bjärhus Gårdsbutik o Chark, Klippan
Kostnad: 500 SEK exkl. moms
Kurskod: 6266
http://kompass.lrf.se/Public/6266.aspx
Aktiviteten är delfinansierad med EU-medel via Landsbygdsavdelningen på Länsstyrelsen i Skåne län.


Ullhantering (1:a kurstillfället)

Skapa mervärde genom att hantera får/lammullen rätt.

Startdatum: 2008-04-05
Anmälan senast: 2008-03-29
Innehåll: Kurs om ullhantering. Sortering och klassning av ull vid klippning och bedömning av ullkvalitet. Överblick vad olika sorters ull kan användas till. Ge deltagarna uppfattning om hur de bäst tar tillvara ullens ekonomiska värde.
Kursmål: Under dagen klipps ett par får, och vi visar hur man bevarar ullvärdet redan inför och under klippningen, oavsett slutkunden. Efter klippningen sortetar vi ull av olika kvaliteér och lär os bestämma vem som ska köpa vilken ull. Bra egenskaper i ullen lyfts fram, liksom mindre bra. Till vår hjälp att bedöma kvalitén på ullen kommer vi även att ha hantverkare som ger sin syn på ullens användningsområden. Tips på hur man får bättre ull på djuren kommer att ges, liksom vad värdet på ullen kan vara för inköpare av ull.
Antal timmar: 4
Plats: Ull i Sverige, Hörby
Kurskod: 6237
http://kompass.lrf.se/Public/6237.aspx


Studieresa ekologisk lammproduktion

Endagars studieresa om ekologisk lammproduktion - tema byggnation

Startdatum: 2008-04-24
Anmälan senast: 2008-04-18
Innehåll: Bussresa med studiebesök på 3 gårdar med lammproduktion. Vi besöker gårdar som har bra bygglösningar som ger rationellt arbete och god djurhantering.
Målgrupp och förkunskaper: Lantbrukare
Antal timmar: 8
Plats: Skåne, Start Skepparslöv
Kurskod: 6281
http://kompass.lrf.se/Public/6281.aspx
Aktiviteten är delfinansierad med EU-medel via Landsbygdsavdelningen på Länsstyrelsen i Skåne län.


Korvtillverkning, varmrökt emulsionskorv

Tillverkning av tre olika typer av varmrökt korv på lamm-, gris- och nötkött. Teori och praktik med recept, rökning och hygien.

Startdatum: 2008-05-13
Anmälan senast: 2008-05-05
Innehåll: Du lär dig göra tre typer av varmrökt emulsionskorv. Vi gör en vanlig wienerkorv som bas, sedan får du lära dig bygga recept för att kunna utveckla dina egna varianter. Du får också lära dig göra emulsionskorvar med inblandning av helt kött och/eller grönsaker. Vi lär oss även metoden för varmrökning. Teori om salthalt, köttkunskap, rökningsprocessen och hygien går vi igenom ihop med de praktiska momenten.
Målgrupp och förkunskaper: Kursen är till för dig som vill förädla egenproducerat kött eller du som är landsbygdsföretagare med livsmedelsverksamhet. Gäller såklart även dig som vill starta upp med sådan verksamhet! Du bör ha lite förkunskaper om charktillverkning allmänt (saltning, råvarukunskap, rökning etc).
Kursmål: Du lär dig grunderna i tillverkning av varmrökt. Skapa bättre lönsamhet genom ökad förädlingsgrad
Övrig info: Kursen är uppdelad på två dagar, 13-14 maj. Lärare är Leif som är charkuterist på Bjärhus Gårdsbutik och Chark. Leif har mångårig erfarenhet och utbildning från SIK Kursen arrangeras i samarbete mellan Hushållningssällskapet och Smakplats.
För frågor kontakta Christer Yrjas 044 - 22 99 13 alt. christer.yrjas@hush.se
Antal timmar: 14
Plats: Bjärhus Gård o Chark, Klippan
Kostnad: 500 SEK exkl. moms
Kurskod: 6269
http://kompass.lrf.se/Public/6269.aspx
Aktiviteten är delfinansierad med EU-medel via Landsbygdsavdelningen på Länsstyrelsen i Skåne län.


"Att producera fårost!"

Kurs för dig som är intresserad att börja producera ekologisk fårost. Efterfrågan är stor på småskaligt producerade produkter- fler företag behövs. En dag med teorin bakom hur man sköter tackorna, mjölkar och gör ost.

Startdatum: 2008-05-16
Anmälan senast: 2008-05-09
Innehåll: Utfodring av mjölkande tackor och uppfödning av lamm. Byggnader och mjölkutrustning. Regelverk för produktion, förädling och försäljning? Produktion av ost. Ostkvalitet mm
Målgrupp och förkunskaper: Lantbrukare och landsbygdsföretagare
Kursmål: Att få info om vad som behövs för att starta med osttillverkning och hur man planerar för sin produktion
Antal timmar: 6
Plats: Hörby, Hörby
Kurskod: 6282
http://kompass.lrf.se/Public/6282.aspx
Aktiviteten är delfinansierad med EU-medel via Landsbygdsavdelningen på Länsstyrelsen i Skåne län


Ekologisk lammproduktion

Fältvandring på vackra Österlen med tema ekologisk lammproduktion. Det finns stor efterfrågan på ekologiska lamm - en gårdsvandring för att visa hur man kan producera dessa!

Startdatum: 2008-05-20
Anmälan senast: 2008-05-16
Innehåll: Förevisning av ekologisk lammproduktion med diskussion om framför allt produktion, djurhantering och betesstrategier.
Kursmål: Att visa på goda exempel hus man kan producera ekologiska lamm
Antal timmar: 3
Plats: Dahlqvist, Nybo gård, Rörum
Kurskod: 6285
http://kompass.lrf.se/Public/6284.aspx
Aktiviteten är delfinansierad med EU-medel via Landsbygdsavdelningen på Länsstyrelsen i Skåne län.


Ullhantering (2:a kurstillfället)

Skapa mervärde genom att hantera får/lammullen rätt.

Startdatum: 2008-06-14
Anmälan senast: 2008-06-07
Innehåll: Kurs om ullhantering. Sortering och klassning av ull vid klippning och bedömning av ullkvalitet. Överblick vad olika sorters ull kan användas till. Ge deltagarna uppfattning om hur de bäst tar tillvara ullens ekonomiska värde.
Kursmål: Under dagen klipps ett par får, och vi visar hur man bevarar ullvärdet redan inför och under klippningen, oavsett slutkunden. Efter klippningen sortetar vi ull av olika kvaliteér och lär os bestämma vem som ska köpa vilken ull. Bra egenskaper i ullen lyfts fram, liksom mindre bra. Till vår hjälp att bedöma kvalitén på ullen kommer vi även att ha hantverkare som ger sin syn på ullens användningsområden. Tips på hur man får bättre ull på djuren kommer att ges, liksom vad värdet på ullen kan vara för inköpare av ull.
Antal timmar: 4
Plats: Ull i Sverige, Hörby
Kurskod: 6236
http://kompass.lrf.se/Public/6236.aspx

Utbudet på kurser i alla möjliga ämnen verkar vara stort just nu. Sök efter fler kurser när du ändå följer länkarna!

15 February 2008

Efterlysning

Jag behöver er hjälp. Har fått en förfrågan från en av de franska rådgivarna.
Han arbetar just nu med att hitta en lösning på slakteri i Limousin och hade kommit över en svensk rapport om mobilt slakteri. Det tyckte han verkade mycket intressant och bad mig att försöka finna mera information. Tyvärr har jag inte varit helt framgångsrik. Har varit i kontakt med författarna av rapporten och fick genom dem kontakt med en kvinna i Norge, Mobilslakt AS. Norwegian. men det vore toppen om någon kan tipsa mig om aktörer verksamma inom mobil slakt i Sverige.
Finns det aktiva mobila slakterier för annat än rennäringen i Sverige?

Om ni inte vill lämna kommentarer i bloggen, använd gärna min email för att svara (farsheepmouton at gmail.com).

Tack på förhand för er hjälp!

13 February 2008

Nu är bloggen på banan igen

Äntligen har datorn kommit tillbaka. Reparationen drog ut på tiden. I framtiden blir det nog ingen LG med tanke på den knapphändiga servicen. Lite synd för jag är i övrigt nöjd med datorn.

Bloggen har inte gått miste om så mycket, för det har varit lite stilje på lantbrukfronten sedan kursen.
Det återstår fortfarande en del att berätta om den förståss.

Mina betyg har blivit översatta till franska så nu försöker jag få tag på en lämplig person som kan hjälpa mig med att förbereda ansökan till de franska myndigheterna för att få klartecken om jag har rätt till de stöd som finns till unga lantbrukare.

I vår lägenhet har det flyttat in en hemlös katt som tidigare hörde till en restaurang i byn som har stängt för gott. Sommartid brukar katten tigga fisk av alla otaliga fiskare vid sjön, men nu i vinter har han sett ganska ynklig ut. Så nu bor han hos oss. När han vill förståss. Tur att vi har tillhörande trädgård så det är enkelt för honom att gå in och ut.
Det är trivsamt att ha ett djur i närheten att klappa på. Egentligen är jag allergisk mot katter, men vissa individer går det skapligt med och just den här lilla herrn verkar det fungera med. Pepper, peppar, ta i trä....

På jobbet är vi mitt uppe i omstuktureringar så med arbetet är det mesta ovisst i dagsläget. Men det verkar inte vara någon risk att jag blir arbetslös, det är snarare tvärtom, alldeles för mycket att göra just nu.

Kommer försöka att uppdatera bloggen i gång i veckan framöver. Hör gärna av er ifall det är något speciellt ni vill veta.

Förresten, ni som vet vem jag är, tack för att ni låter mig fortsätta vara någorlunda anonym. Givetvis inser jag att mitt projekt sticker ut så de som mött mig lär inte ha några svårigheter att lista ut vem jag är.

Vi hörs!