Hushållningssällskapet i Kristianstad, Skånesemin och LRF Skåne erbjuder flera kurser relaterade till lammproduktion, kanske kan någon av dessa intressera dig?
Jag hade gärna gått kursen "Att producera fårost!". Om någon läsare går den tar jag tacksamt emot information om vad ni lär er under den dagen!
Avlivning och slakt av får/lamm i nödsituationerAvlivning och slakt av får/lamm i nödsituationer
Startdatum: 2008-03-08
Anmälan senast: 2008-03-01
Innehåll: Deltagarna lär sig om aktuell lagstiftning, metoder, material, hygien m.m. för att korrekt genomföra avlivning och slakt i nödsituationer, samt förutsättningarna för att om möjligt ta tillvara kött och skinn. Praktisk förevisning av aktuella moment.
Antal timmar: 3
Plats: Bassholma slakteri, Munka Ljungby
Kurskod: 6235
http://kompass.lrf.se/Public/6235.aspxAktiviteten är delfinansierad med EU-medel via Landsbygdsavdelningen på Länsstyrelsen i Skåne län.
Slaktmognadskurs LammKurs på slakteri med en teoretisk start kring hur utfodring, miljö och arv påverkar lammets konformation och tillväxt. Efter detta ett praktiskt moment där deltagarna känner på levande slaktdjur och bedömmer deras kött- och fettansättning.
Startdatum: 2008-03-18
Anmälan senast: 2008-03-16
Innehåll: Vilka faktorer man lättast kan påverka som uppfödare och vilka parametrar som är viktigast att ta hänsyn till vid utsortering av slaktdjur tex, vikt, kön, fettansättning och utfodringsstrategi. Diskuterar även hur slaktens klassificeringssystem är uppbyggt. Deltagarna får sedan se slakten av djuren de känt på och vara med vid klassificering. Denna klassning kan de sedan jämföra med sina egna gissningar och på så sätt få en bättre uppfattning om hur ett slaktat lamm med en given klass känns då det är levande.
Målgrupp och förkunskaper: Lammproducenter
Kursmål: Ge ökad kunskap om rätt slaktidpunkt genom att få insikt i hur utfodring och miljö påverkar tillväxt, fett- och köttansättning. Efter genomgången kurs skall deltagaren lättare kunna bedöma rätt slakttidpunkt för sina lamm.
Övrig info: Kontakta Magnus Jönsson, Skånesemin tel. 0415-195 20 för att diskutera möjligheten att ta med egna slaktdjur till kursen.
Antal timmar: 5
Plats: Appeltorp slakteri, Tomelilla
Kostnad: 300 SEK exkl. moms
Kurskod: 6256
http://kompass.lrf.se/Public/6256.aspxAktiviteten är delfinansierad med EU-medel via Landsbygdsavdelningen på Länsstyrelsen i Skåne län.
Charkkurs, inälvorTillverkning av olika charkprodukter som pastej, paté, korv och rimmat av inälvor och restprodukter av lamm, gris och nöt.
Startdatum: 2008-04-01
Anmälan senast: 2008-03-25
Innehåll: Du lär dig olika recept och knep för att lyckas med pastejer och patéer. Du får också lära dig göra leverkorv samt rimmad tunga. Teori om salthalt, råvaror, processer och hygien går vi igenom ihop med de praktiska momenten.
Målgrupp och förkunskaper: Kursen är till för dig som vill förädla egenproducerat kött eller du som är landsbygdsföretagare med livsmedelsverksamhet. Gäller såklart även dig som vill starta upp med sådan verksamhet! Du bör ha lite förkunskaper om charktillverkning allmänt (saltning, råvarukunskap etc).
Kursmål: Du lär dig charktillverkning av inälvor och restprodukter. Skapa bättre lönsamhet genom att ta tillvara mer på slaktdjuret och öka förädlingsgrad.
Övrig info: Kursen är uppdelad på två dagar, 1-2 april. Lärare är Leif som är charkuterist på Bjärhus Gårdsbutik och Chark. Leif har mångårig erfarenhet och utbildning från SIK. Kursen arrangeras i samarbete mellan Hushållningssällskapet i Kristianstad och Smakplats.
För frågor kontakta Christer Yrjas 044 - 22 99 13 alt. christer.yrjas@hush.se
Antal timmar: 10
Plats: Bjärhus Gårdsbutik o Chark, Klippan
Kostnad: 500 SEK exkl. moms
Kurskod: 6266
http://kompass.lrf.se/Public/6266.aspxAktiviteten är delfinansierad med EU-medel via Landsbygdsavdelningen på Länsstyrelsen i Skåne län.
Ullhantering (1:a kurstillfället)Skapa mervärde genom att hantera får/lammullen rätt.
Startdatum: 2008-04-05
Anmälan senast: 2008-03-29
Innehåll: Kurs om ullhantering. Sortering och klassning av ull vid klippning och bedömning av ullkvalitet. Överblick vad olika sorters ull kan användas till. Ge deltagarna uppfattning om hur de bäst tar tillvara ullens ekonomiska värde.
Kursmål: Under dagen klipps ett par får, och vi visar hur man bevarar ullvärdet redan inför och under klippningen, oavsett slutkunden. Efter klippningen sortetar vi ull av olika kvaliteér och lär os bestämma vem som ska köpa vilken ull. Bra egenskaper i ullen lyfts fram, liksom mindre bra. Till vår hjälp att bedöma kvalitén på ullen kommer vi även att ha hantverkare som ger sin syn på ullens användningsområden. Tips på hur man får bättre ull på djuren kommer att ges, liksom vad värdet på ullen kan vara för inköpare av ull.
Antal timmar: 4
Plats: Ull i Sverige, Hörby
Kurskod: 6237
http://kompass.lrf.se/Public/6237.aspxStudieresa ekologisk lammproduktion
Endagars studieresa om ekologisk lammproduktion - tema byggnation
Startdatum: 2008-04-24
Anmälan senast: 2008-04-18
Innehåll: Bussresa med studiebesök på 3 gårdar med lammproduktion. Vi besöker gårdar som har bra bygglösningar som ger rationellt arbete och god djurhantering.
Målgrupp och förkunskaper: Lantbrukare
Antal timmar: 8
Plats: Skåne, Start Skepparslöv
Kurskod: 6281
http://kompass.lrf.se/Public/6281.aspxAktiviteten är delfinansierad med EU-medel via Landsbygdsavdelningen på Länsstyrelsen i Skåne län.
Korvtillverkning, varmrökt emulsionskorv
Tillverkning av tre olika typer av varmrökt korv på lamm-, gris- och nötkött. Teori och praktik med recept, rökning och hygien.
Startdatum: 2008-05-13
Anmälan senast: 2008-05-05
Innehåll: Du lär dig göra tre typer av varmrökt emulsionskorv. Vi gör en vanlig wienerkorv som bas, sedan får du lära dig bygga recept för att kunna utveckla dina egna varianter. Du får också lära dig göra emulsionskorvar med inblandning av helt kött och/eller grönsaker. Vi lär oss även metoden för varmrökning. Teori om salthalt, köttkunskap, rökningsprocessen och hygien går vi igenom ihop med de praktiska momenten.
Målgrupp och förkunskaper: Kursen är till för dig som vill förädla egenproducerat kött eller du som är landsbygdsföretagare med livsmedelsverksamhet. Gäller såklart även dig som vill starta upp med sådan verksamhet! Du bör ha lite förkunskaper om charktillverkning allmänt (saltning, råvarukunskap, rökning etc).
Kursmål: Du lär dig grunderna i tillverkning av varmrökt. Skapa bättre lönsamhet genom ökad förädlingsgrad
Övrig info: Kursen är uppdelad på två dagar, 13-14 maj. Lärare är Leif som är charkuterist på Bjärhus Gårdsbutik och Chark. Leif har mångårig erfarenhet och utbildning från SIK Kursen arrangeras i samarbete mellan Hushållningssällskapet och Smakplats.
För frågor kontakta Christer Yrjas 044 - 22 99 13 alt. christer.yrjas@hush.se
Antal timmar: 14
Plats: Bjärhus Gård o Chark, Klippan
Kostnad: 500 SEK exkl. moms
Kurskod: 6269
http://kompass.lrf.se/Public/6269.aspxAktiviteten är delfinansierad med EU-medel via Landsbygdsavdelningen på Länsstyrelsen i Skåne län.
"Att producera fårost!"Kurs för dig som är intresserad att börja producera ekologisk fårost. Efterfrågan är stor på småskaligt producerade produkter- fler företag behövs. En dag med teorin bakom hur man sköter tackorna, mjölkar och gör ost.
Startdatum: 2008-05-16
Anmälan senast: 2008-05-09
Innehåll: Utfodring av mjölkande tackor och uppfödning av lamm. Byggnader och mjölkutrustning. Regelverk för produktion, förädling och försäljning? Produktion av ost. Ostkvalitet mm
Målgrupp och förkunskaper: Lantbrukare och landsbygdsföretagare
Kursmål: Att få info om vad som behövs för att starta med osttillverkning och hur man planerar för sin produktion
Antal timmar: 6
Plats: Hörby, Hörby
Kurskod: 6282
http://kompass.lrf.se/Public/6282.aspxAktiviteten är delfinansierad med EU-medel via Landsbygdsavdelningen på Länsstyrelsen i Skåne län
Ekologisk lammproduktion
Fältvandring på vackra Österlen med tema ekologisk lammproduktion. Det finns stor efterfrågan på ekologiska lamm - en gårdsvandring för att visa hur man kan producera dessa!
Startdatum: 2008-05-20
Anmälan senast: 2008-05-16
Innehåll: Förevisning av ekologisk lammproduktion med diskussion om framför allt produktion, djurhantering och betesstrategier.
Kursmål: Att visa på goda exempel hus man kan producera ekologiska lamm
Antal timmar: 3
Plats: Dahlqvist, Nybo gård, Rörum
Kurskod: 6285
http://kompass.lrf.se/Public/6284.aspxAktiviteten är delfinansierad med EU-medel via Landsbygdsavdelningen på Länsstyrelsen i Skåne län.
Ullhantering (2:a kurstillfället)Skapa mervärde genom att hantera får/lammullen rätt.
Startdatum: 2008-06-14
Anmälan senast: 2008-06-07
Innehåll: Kurs om ullhantering. Sortering och klassning av ull vid klippning och bedömning av ullkvalitet. Överblick vad olika sorters ull kan användas till. Ge deltagarna uppfattning om hur de bäst tar tillvara ullens ekonomiska värde.
Kursmål: Under dagen klipps ett par får, och vi visar hur man bevarar ullvärdet redan inför och under klippningen, oavsett slutkunden. Efter klippningen sortetar vi ull av olika kvaliteér och lär os bestämma vem som ska köpa vilken ull. Bra egenskaper i ullen lyfts fram, liksom mindre bra. Till vår hjälp att bedöma kvalitén på ullen kommer vi även att ha hantverkare som ger sin syn på ullens användningsområden. Tips på hur man får bättre ull på djuren kommer att ges, liksom vad värdet på ullen kan vara för inköpare av ull.
Antal timmar: 4
Plats: Ull i Sverige, Hörby
Kurskod: 6236
http://kompass.lrf.se/Public/6236.aspxUtbudet på kurser i alla möjliga ämnen verkar vara stort just nu. Sök efter fler kurser när du ändå följer länkarna!