18 August 2007

Lacaune


Lacaune är ett franskt mjölkfår.

Det finns nästan 1 200,000 tackor och det motsvarar ungefär en femtedel av alla får i Frankrike. 800,000 av tackorna mjölkas (varje producent har i snitt 320 tackor) medan 400,000 (310 tackor per producent) används för traditionell lammproduktion. Nedanstående uppgifter gäller för tackorna som mjölkas.

Rasen är vanligast i ett område i syd-centrala delen av landet, Midi-Pyrénées, där den välkända osten Roquefort tillverkas av fårmjölk.
Utanför detta område används rasen till småskaliga mejerier som producerar ostar såsom Tomme och Feta ost. Riktlinjerna för rasen sattes 1902.

Huvudet är långt, med en konkav näsrygg och långa öron. Både tackor och baggar är hornlösa. Den långa svansen kuperas. Tackorna väger mellan 70-75 kg och baggarna 95-100 kg.

Tackorna producerar i snitt 1,79 lamm. De har ingen säsongsbunden brunst och kan därför lamma 3 gånger på 2 år. Vanligast är dock att lammen föds på hösten med en födelsevikt runt 4 kg. De diar tackorna den första månaden, men vänjs sedan av och väger då runt 12-15 kg. Antingen går de på slakt direkt som dilamm eller så slaktas de när de är 80 dagar och väger 25-38 kg.
Ett enfött lamm har en daglig tillväxt på 288 gram mellan dag 10-30 och mellan dag 30-70 är tillväxten 375 gram. Motsvarande för tvillingfödda lamm är 241 gram respektive 322 gram.

Köttet är känt för sin goda kvalité även om slaktkroppen oftast erhåller en medel klassning.
Produktionen ger en stor mängd homogena skinn som används avhårade till kläder(40%), handskar(40%)och skor(20%).

Tackorna ger mjölk i 6-8 månader och mjölkas två gånger per dag. Varje tacka ger ungefär 250 liter mjölk per år och den dagliga mängden är 1-3 liter. Det finns enskilda tackor som kan mjölka mer än 400 liter under en laktation.

Fårmjölken är rik på protein, 52 gram per liter och fett, 71 gram per liter. Det ska visst vara nära dubbla mängden jämfört med komjölk.

Roquefort osten har en lång historia; år 1411 fick invånarna i Roquefort ensamrätten på tillverkningen av osten. I juni 1996 blev den även skyddad av EU.

Ostarna väger 2,5-2,9 kg och lagras i 3 månader innan de är mogna.
Roquefort är den överlägset mest sålda fårosten i Frankrike med 19 000 ton.

Produktionssiffror från 2003:
Av 176 miljoner liter fårmjölk användes:

  • 91 miljoner liter till 19 400 ton Roquefort, varav 18% exporterades.
  • 36,2 miljoner liter till 11 300 ton Feta ost varav 72% exporterades.
  • 25,8 miljoner liter till andra ostar
  • 21,2 miljoner liter exporterades
  • 1,7 miljoner liter till mjölkpulver

Det totala värdet var 379 miljoner Euro. 1800 personer hade sin inkomst från Roquefort industrin.

För mera information, besök http://www.brebislait.net/ Det är en hemsida för en producent som har 400 tackor. Vid ett första besök är sidan ganska rörig, men ta dig tid och klicka på länkarna och artiklarna så finner du massor med intressant information och foton om mjölkningen, osten, klippningen, inseminering, fosterscanning och hur de kuperar svansarna.
All text är på franska, men det finns en länk till Googles översättningsprogram, så det är bara att kopiera och klistra så får du det på engelska.

No comments: