25 November 2007

Vallskötsel

Idag skulle vi besöka en gård till salu samt göra ett studiebesök.
Tyvärr hade det blivit ett missförstånd så det fanns ingen som mötte oss vid gården som skulle vara till salu. Ingen människa åtminstonde, bara en trevlig brun Border Collie. Blev nästan sugen på att hiva in den i bilen ;-)

Så vad gör man i Frankrike om ett besök blir inställt? Givetvis svänger man in vid närmsta restaurang och äter en tre rätters meny och tar god tid på sig. Vad annars?

LOL.... men det var trevligt. Idag var även ena rådgivarens sambo med.

Efter lunchen besökte vi en lantbrukare som gick efter devisen, ta god hand om din jord, repektera gräsets behov, samarbeta med andra bönder för maskiner och krångla inte till det med fåren.

Rent praktiskt innebär det att han på 40 ha håller 330 tackor av rasen Limousin som är en härdig ras som brunstar året om. Här var lamningen vid två tillfällen, september och december.
Gödseln fördelas på hela arealen och sprids helst vid flera tillfällen under säsongen. Körs ut direkt från ströbädden, läggs alltså inte i stuka innan.
Alla beten är omgärdade av fårsstängsel, men delas i mindre stycken med hjälp av elstängsel, system Ridley Rappa. Hela flockan, 330 tackor hålls på samma ställe och har bara bete för 2-3 dagar innan de avancerar till nästa stycke.

Detta system ger gräset tid till återhämtning. Ingen plöjning, bara gödselspridning samt höskörd. Dock problem med vildsvin och mullvadar. Mullvadarna dödas med hjälp av fällor som lantbrukaren ansåg vara effektivt om det gjordes nåt sånär regelbundet.

Vildsvinen däremot var värre och de hade verkligen lyckats ställa till det bitvis.

För fåren så släpps 9 baggar till 330 tackor i mitten av april och tas sedan bort i början av juni. Sen kommmer baggarna tillbaks i juli för att betäcka dem som inte är dräktiga. Tackorna scannas inte och inga lamm föds upp artificiellt.

I snitt produceras enbart 1 lamm per tacka och lantbrukaren skrattade gott och sa att om man läser kalkyler som INRA har och jämfört med motsvarande produktionsinriktningar så skulle det vara en mycket dålig avkastning ekonomiskt på systemet, men för han gjorde det 15000-18000 Euro per år. Med liten arbetsinsats och med mycket glädje i arbetet.