![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgkTvS3AvBJf8D7PG-Uvo0uEcSBvhyC0CceP-1o16tDvrSxVCElFlvJ1XTq93aWqVtWc1chcJZ8uHpDFfs6pNP10NIq35LZqU6NCMo5zYh_1LjBnGcensWdJYNGSgvbKXt-3zNiM3S2lhA/s400/Finullstackor+-+Michaela+Engstr%C3%B6m.jpg)
En fårblogg kan ju inte starta med ett inlägg om växthus, nya läsare kan tro att de har blivit lurade. Därför passar jag på att lägga in ännu en underbar bild från Sheep Pics.
Utrymmet där informationen pyser ut.... A blog about sheep and lambproduction in Swedish, English and French. Hopefully you will find it useful. Je serais très reconnaissant pour des suggestions et des liens.
http://www.sxc.hu/photo/210031
Till uppbindingen av tomaterna nyttjades blanktråd, som drogs längs med fackverket i taket. Mellan plantan och blanktråden var det balsnöre (inte den blå syntetiska utan den andra, den bruna som bryts ned efter ett tag). En rulle med balsnöre räckte långt.
Vid tomatodlingarna i Skövde praktiserades nedläggningsmetoden, vilket innebär att allt eftersom plantorna växer så sänks de ned med hjälp av sk tomatkrokar (extra snöre i toppen så de kan sänkas).
Tomater börjar att mogna längst ned på plantan, vilket gör att de efter ett tag, är de helt avplockade nedtill och då finns det ingen anledning att plocka tomater i taket, när man istället kan sänka ner plantan så de mogna tomaterna alltid finns i bekväm plockhöd.
Minst bra var min bevattningslösning. Eller min icke existerande bevattningslösning kanske jag ska skriva. Använde 1/2" slang med vanliga trädgårdskopplingar och en vatten spridare som flyttades. Därför blev bevattning ojämn och det orsakade korkrot som gör tomaterna hårda. Ett problem som inte uppstår om det är jämn tillgång på vatten.
Eftersom huset var ganska litet, 128 kvm, så fanns det ett behov, att kunna kyla luften. Funderade på att sätta in spridare, i höjd med fackverken i bågarna, sk dimdysor som ger små droppar. Övervägde också droppbevattning som kan läggas i varje rad. Det är en fördel om bevattningen görs tidigt på morgonen, när det fortfarande är dagg, för då hinner plantorna torka upp och det minskar risken för sjukdomar som svampangrepp.
Fröerna köptes främst från Lindbloms Frö som har ett omfattande ekologiskt sortiment anpassat för yrkesodlare. Där är det möjligt att köpa mindre mängder frön, jämfört med andra firmor som vänder sig till yrkesodlare.
En annan bra sak med Lindbloms är att de har ett bonussystem baserat på hur mycket man handlar för och sen så ger de rabatt beroende på hur många år man har handlat där. Det gynnade mig som liten yrkesodlare.
Jag hade ungefär 20 olika sorters tomater. Framförallt rekommenderas körsbärstomater som ger bättre ROI (return on investment) än vanliga tomater och att satsa på olika färger och smaker.
När fåren var färdig lammade ströddes det med torvströ under de sista veckorna innan djuren gick ut. På så vis blev det bara lite färsk halm kvar till odlingssäsongen och det minskade förmodligen risken för mögelbildning i halmen, som i sin tur kunde spritt sig till plantorna.
http://www.sxc.hu/photo/148675Grisar hjälpte till att finfördela halmen så väl, att en av länsstyrelsens rådgivare frågade om halmen lagts in hackad.
Ifall odlandet blir aktuellt igen, i framtiden, används förmodligen hackad halm istället för grisar. Anledningen till att grisarna väljs bort, är för att de, trots sina trevliga personligheter, äter massor och bökar ojämnt, vilket bara skapade mera arbete.
Med ett växthus blir det lättare att kontrollera omgivningen. Genom att undersöka bladen med lupp regelbundet upptäcks angrepp snabbt och nyttodjur kan sättas ut, t.ex. steklar och humlor. De kan köpas från Lindesro AB som även säljer jordbakterien Turex som fungerar bra mot kålfjärilslarver på broccolin!
Lindbloms Frö http://www.lindbloms.se/ klicka på - För Yrkesodlare.
Lindesro AB http://www.lindesro.se/