12 October 2007

Introduktionskurs till lantbruk i Frankrike

http://www.sxc.hu/photo/98179
Förutom den informativa websiten som nämndes igår, så hittades även en kurs som jag gärna vill delta på.

Introduktionskurs till lantbruk i Frankrike
Farming in France. English

En kurs speciellt avsedd för utländska lantbrukare som vill etablera sig som bönder i Frankrike.
På kursen guidas man genom den franska byråkratin, besöker gårdar och knyter kontakter med organisationer knutna till lantbrukssektorn.

Det finns dock ett litet problem... eller eh.... två.

Första är att det är en två veckors kurs i Limoges (dvs. nästan på samma ställe som Tech Ovin). Vilket innebär ta ledigt från jobbet och då jag endast arbetat där sedan juni och redan har förbrukat några dagar till fårmässan, så återstår 6 dagars semester och de hade jag tänkt spendera till jul med ett besök hos mina föräldrar i Sverige.

Blir därmed tvungen att försöka få två veckors obetald semester, det känns inte så lockande, sen är jag inte helt säker på att min semester beviljas. December är enligt mina kollegor den mest intensiva månaden på året för företaget.
Kursen börjar den 26:e november och håller på till 7:e december.
Flygresan till Sverige är redan inbokad till den 18 december.
Oj, jag kan redan föreställa mig hur min chef hoppar jämfota av glädje när jag lägger fram det här...

Sen så är det problem två, som egentligen är det första som måste lösas, annars behöver jag inte ens fundera på att be om ledigt.
Det är nämligen antagning till kursen och kräver dokumentation från tidigare erfarenheter. Papper från skolan, att jag läst lantbruk och ett intyg om den egna verksamheten.
Nu kan inte min ärthjärna minnas om jag har kvar dessa papper här i Frankrike eller om de har magasinerats i Sverige. Det blir till att leta imorgon när det är ljust och sambon inte sover.

Frågade herr fårveterinär om råds, vad han trodde om kursen. Han hade tidigare talat med någon annan som nämnt att det skulle ta två år, så herr fårveterinär tyckte att 2 veckor jämfört med två år, lät som en bra deal och att det inte var så mycket att fundera på.

Någon som har en åsikt? Råd mottages tacksamt! (sen är det en annan sak om jag lyssnar förståss) ;-)